RSS

You are here

Појачана контрола линијског превоза путника на граничним прелазима

Инспекција Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре појачала је контроле линијског прелаза путника на граничним прелазима, па је данас на Хоргошу утврђено да је трећина превозника починила неку врсту прекршаја.

Помоћник министра задужен за инспекцијски надзор, Александар Симић, рекао је да су најчешћи прекршаји нелегалан превоз путника, недостатак транзитне дозволе, такозваних "белих папира", али и неиздавање карата у станицама или агенцијама.

"У току дана контролисано је око 100 возила. Од тих 100 возила 30 је било у некој врсти прекршаја", рекао је Симић приликом посете Граничном прелазу Хоргош. Он је додао да се дешавало да радници, односно возачи који обављају превоз, нису пријављени или сами превозници нису регистровани за ту делатност.

У случају непоштовања прописа, превозници ризикују различите казне, од забране уласка у земљу, преко прекршајних пријава, до мандатних казни. "Уколико су сви папири у реду, онда саветујемо возаче да праве паузе, да кроз Србију прођу одморни, да не угрожавају безбедност у саобраћају и тако кроз превентиву покушавамо да утичемо на те возаче да поштују закон”, рекао је Симић.

Саветник потпредседнице Владе Зоране Михајловић, Милан Ракић, рекао је да се оваквим контролама сузбија сива економије, што је један од циљева Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфрасруктуре. "Проблем илегалних превозника је вишедеценијски, јер претходне владе нису имале слуха да решавају тај проблем. Потпредседница владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је одлучна у томе да се закони поштују и да инспекција ради свој посао", оценио је Ракић.