RSS

You are here

Појачана контрола сплавова, власници да поштују мере које је донео Кризни штаб

У циљу спровођења епидемиолошких мера за сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре - Лучка капетанија Београд, издало је Саопштење бродарству бр. 3/2020 од 17. 7. 2020. године, којим се уређује начин примене епидемиолошких мера у односу на пловила и сплавове на води.

 

Саопштење бродарству издато је након спроведених контрола које је обавила Лучка капетанија Београд, током којих је уочено одржавање журки, прослава и свадби на Дунаву и Сави, чиме су поједини угоститељи желели да заобиђу примену наложених мера Кризног штаба које се односе на рад клубова, ресторана и других објеката на копну.

 

Од почетка примене Саопштења бродарству, инспекција је извршила неколико контрола и написала три прекршајне пријаве због непоштовања одредаба Саопштења, са распоном казни од 200.000 до 2.000.000 динара. Упркос томе, уочено је да поједини власници и даље оглашавају организовање журки и других прослава на сплавовима, врло свесни да тиме директно крше прописе, због чега ће се појачати инспекцијске контроле у предстојећем периоду. 

 

Указујемо да Саопштење бродарству представља инструмент за реализацију мера које је утврдио Кризни штаб, при чему се наглашава да није забрањен рад сплавова током дана, већ након 23 часа, као и свих других објеката на копну, затим да је дозвољено окупљање највише 10 лица на сплаву, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 м, као и да је забрањено организовање журки и прослава на њима, с обзиром на то да се тиме крше наложене епидемиолошке мере заштите становништва.