RSS

You are here

После 19 година, од суботе редован железнички саобраћај преко Жежељевог моста

У суботу, 7. априла у 12 часова, поново ће после 19 година бити успостављен редован железнички саобраћај преко Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду.

 

“Као што смо и обећали пре десетак дана у Новом Саду, у првој недељи арпила поново креће редован железнички саобраћај преко Жежељевог моста. До јуна очекујем да се заврше и преостали радови на приступним саобраћајницама, како би грађани Новог Сада могли у потпуности да га користе”, рекла је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она подсећа да је овај мост важан и за Нови Сад, али и за целу Србију, јер се налази и на железничком Коридору 10, али је и део будуће брзе пруге Београд-Будимпешта.

“Жежељев мост је симбол модерне Србије, њене обнове и боље будућности, која је у повезивању и сарадњи са свима”, поручила је Михајловићева.

 

Вредност изградње Жежељевог моста је 54,74 милиона евра. Од тога, 25,37 милиона евра износи донација Европске уније, 25 милиона евра уложили су АП Војводина и Град Нови Сад, а још 4,37 милиона евра уложено је из републичког буџета.

 

Жежељев мост срушен је 23. априла 1999. године у НАТО бомбардовању. Радови на обнови започели су још априла 2012, али је тек укључивањем Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у пројекат 2014. појачана координација међу учесницима у пројекту и решени сви финансијски, организациони и технички проблеми који су успоравали завршетак радова.