RSS

You are here

Поступак озакоњења брз и јефтин, закон исти за све грађане

Предлог закона о озакоњењу требало би данас да буде усвојен у Народној скупштини и ступа на снагу у понедељак. За разлику од претходних закона, највећи део посла на озакоњењу обавиће држава, која води процес озакоњења, а не грађани, рекла је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

“Више од 700.000 грађана који су већ поднели захтев за легализацију чекају да их локалне самоуправа обавесте да треба да плате таксу за озакоњење, чиме добијају потврду да су власници легалног објекта“, рекла је Михајловић гостујући на РТС.

 

Грађани који нису подносили захтев за легализацију поред таксе, њих око 800.000 достављају и Извештај о затеченом стању, као документ који замењује папире који су раније подношени у процесу легализације. „Грађевински инспектори који су већ на терену пописују нелегалне објекте, проверавају да ли је још нешто рађено на објектима и издају решење о рушењу”, навела је он.

 

Коментаришући критике које су на рачун новог закона у скупштинској расправи упутили представници опозиције, Михајловић је упитала да ли је нормално да у једној земљи сваки трећи објекат буде нелегалан и да се број таквих објеката стално увећава, упркос усвојеним законима. Она је напоменула да је у претходном периоду било много теже да грађани дођу до дозволе за градњу, али да се данас грађевинске дозволе издају за 28 дана и да нема разлога да било ко гради нелегално.

 

„Грађани ће коначно моћи да озаконе своју имовину брзо, јефтино и без сувишног администрирања. Овај закон никог не штити, већ омогућава грађанима да користе своју имовину”, навела је Михајловић.

 

Коментаришући примедбе на члан 5, Михајловић је рекла да због безбедности није дозвољена градња у заштитним појасевима водотокова, као и путева, железнице и аеродромских писта. Према њеним речима, објекти подигнути у у првом степену заштите у националним парковима, не могу бити озакоњени и биће срушени, али је остављена могућност озакоњења за викендице у другом степену заштите, што ће бити прецизирано амандманом на закон.

 

“Закон нема ни име ни презиме, прављен је за све грађане Србије”, додала је она.