RSS

You are here

Повољни услови за озакоњење објеката, спречићемо нове случајеве „дивље градње”

У Србији има око милион и по бесправно саграђених објеката, од којих је само половина поднела захтев за легализацију. Прописивањем минималних услова за упис права својине, држава је омогућила да се овај проблем реши у јавном интересу, по једноставној процедури и повољни условима, изјавила је данас државна секретарка  у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић.

 

Говорећи о новом закону у тој области, Дамњановић је указала да се мешају појмови и да је реч о закону о озакоњењу свих незаконито изграђених објеката, што је битна разлика у односу на легализацију, јер се први пут новим законом утврђује да питање озакоњења представља јавни интерес за Србију.

 

Коментаришући постојање толиког броја бесправно саграђених објеката, Дамњановић је гостујући на ТВ Пинк указала да, не само што нема података да су безбедни за своје кориснике, већ да угрожавају и оне који су легално градили. "Суштина је да држава практично прописивањем тих минималних услова омогући упис права својине, јер свака уређена држава као једно од својих првих питања уређује својинска питања и уређује своју евиденцију о тим непокретностима", нагласила је Дамњановић. 

 

У том броју незаконито изграђених објеката породичне куће и станови чине 80 одсто, прецизирала је државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 

 

Дамњановић је подсетила да је од 2002. године бесправна градња кривично дело и да сада 770.000 људи не потпадају под кривичну одговорност, али да су око 800.000 лица по тренутно важећем закону практично учинили кривично дело бесправне градње.

 

Она је указала да ће се настанак нове бесправне градње спречити употребом сателитских снимака, где је дефинисано стање одређеног датума ове године. Свака нова бесправна градња биће санкционисана после тог датума, а такви објекти неће бити предмет озакоњења.

 

Дамњановић је упозорила да правно донето решење о рушењу објекта не застарева и да постоје само два могућа решења - да се објекат озакони или да буде срушен.

 

Нацрт закона о озакоњењу објеката предвиђа 238 пута ниже трошкове и три пута мање докумената.