RSS

You are here

Предлог Закона о конверзији ускоро у Влади

Законом о конверзији уз накнаду биће омогућено окончање поступка приватизације грађевинског земљишта у Србији, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић и најавила да ће предлог тог закона ускоро бити пред Владом Србије.

 

Она је нагласила да ће тако коначно бити укинуто право коришћења на грађевинском земљишту, као 'реликт прошлих времена и квази-својинско право'.

 

"Закон о конверзији односно претварању права коришћења у право својине грађевинског земљишта је био камен спотицања у грађевинској индустрији. Нико није хтео да гради са правом коришћења. Закон је прошао и јавну расправу и убрзо ће бити на влади", рекла је Михајловић за Цорд магазин.

 

Она је навела да ће се Србија уз раније реафирмисано начело јединства непокретности, окончањем својинске трансформације на грађевинском земљишту, вратити у круг земаља која имају уређено питање својине на непокретностима.

 

"Осим тога, ту је и закон о легализацији за који ће ускоро почети јавна расправа, а којим хоћемо да решимо питање више од милион нелегално изграђених објеката. Припремамо и кровни закон о капиталним улагањима како бисмо убрзали капиталне пројекте", каже Михајловић.

 

Према њеним речима, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је изменама и допунама Закона о планирању и изградњи направило системски заокрет у односу на досадашњу праксу у издавању грађевинских дозвола.

 

"Пре свега, од просечног рока од 249 дана, колико се у Србији чекало на грађевинску дозволу, на основу извештаја из локалних самоуправа видимо да је тај рок сада од три до 10 дана, а имамо и пример компаније 'Икеа', која је грађевинску дозволу добила за два дана", истакла је Михајловић.

 

Потпредседница владе наводи и да се пуна имплементацију Закона очекује од 1. јануара 2016, када ће почети електронска размена података и издавање електонских грађевинских дозвола.

 

На питање како оцењујете досадашњи темпо спровођења аранжмана са ММФ, Михајловић наводи да министарство којим руководи успешно спроводи своје обавезе договорене са том међународном финансијском институцијом.

 

"Реформа Железнице Србије је протеклих шест месеци добила највише оцене званичника ММФ и Светске банке и од 1. јула 2015. функционисаће три нова ентитета за превоз робе, путника и инфраструктуру, поред Железница (а.д). Пројекат темељних реформи ће се наставити у наредне три године", рекла је Михајловић.

 

Како каже, друга обавеза припајања Коридора Србије предузећу Путеви Србије је, такође, успешно реализована у смислу спровођења Закључка Владе Србије од 28. јула 2014. и омогућавања свих предуслова да се поступак оконча.

 

Према Закључку владе од 22. априла 2015. дефинисана је надлежност Министарства привреде за овакву врсту поступака и очекује се ускоро завршетак поступка, додала је она.

 

"Влада је дубоко ушла у промене. То што се промене тешко одвијају, што су отпори велики јесте значајно, али је још значајније да влада не одустаје и не смањује притисак на систем да се промени. Поступак припајања Коридора Србије Путевима је у финалној фази и очекујемо да буде завршен у наредних неколико недеља", рекла је министарка.