RSS

You are here

Радно лето даје резултате: граде се путеви, отварамо нове авио линије

 

У првом кварталу наредне године очекују се први директни летови за САД са београдског аеродрома "Никола Тесла", изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

 

„Жеље су да то буде што пре. Аеродом мора бити технички безбедан и спреман за то, он је спреман, ми очекујемо да у првом кварталу наредне године имамо могућнност да летимо за САД", рекла је Михајловић током гостовања на телевизији "Пинк", додајући да су планови да тај аеродром до 2020. године има седам милиона путника. 

 

Споразум са САД и могућност директних летова, како је напоменула, говори о политичкој стабилности земље и Владе.

 

Михајловић је рекла да ће у наредних неколико година у реконструкцију и модернизацију аеродрома бити уложено 21 милион евра, као и да ће до јесени бити изабран приватизациони саветник, после чега ће бити познато да ли ће се ићи у стратешка партнерства или приватизацију.

 

Напоменула је да је интерес Владе Србије и да чини све да створи услове да домаће компаније што више раде, а да се то посебно односи на аеродром, саобраћај, путеве и железницу.

 

"То је начин да запослимо људе и подигнемо привредни раст", поручила је Михајловић, уз напомену да ће у току ове године бити пуштено у саобраћај 86 километара ауто пута и укупно 150 километара путева уопште.

 

Влада Србије је, како је додала, гарантовала кредит од 400 милиона евра за поправку локалних путева.

 

Истакла је да су путеви првог и другог реда који су оштећени после прошлогодишњих мајских поплава поправљени, те да постоји одређени број локалних путева, али да ће и то бити завршено у наредних месец дана.

 

Поновила је да ће 2017. године бити готов ауто пут од Обреновца до Прељине, а да се за деоницу Српска кућа-Левосоје први уговор очекује наредне недеље, док се јавни позив за мост Братунац-Љубовија завршава.

 

"Новца има и пројеката има да би домаћи извођачи и компаније могле да се јаве и раде", поручила је Михајловић.

 

Говорећи о ноћним посетама градилиштима на изградњи путева, Михајловић је рекла да обилази оне који раде и да тиме хоће да покаже и другима да постоји и та могућност и да није тачно да не може да се ради ноћу.

 

"Грађевинска сезона траје у просеку око 140 дана и то мора да се искористи. Зими не можемо да радимо само мостове и тунеле", рекла је министарка.