RSS

You are here

Реаговање поводом текста “Министарки из Шумадије нема ко да пише”

 Поводом текста објављеног у “Данасу”, “Министарки из Шумадије нема ко да пише” (https://www.danas.rs/politika/ministarki-iz-sumadije-nema-ko-da-pise/), ради потпуног и истинитог обавештавања јавности, указујемо на чињенице у вези са изградњом пута Крагујевац-Баточина и повезивањем Крагујевца с Коридором 10.

 

Не улазећи у полемику у вези с тврдњама изнетим у тексту који се бави оним што није речено, а не оним што јесте, у изјави потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, указујемо на неколико чињеница које су битне за информисање јавности о околностима  у вези са реализацијом овог пројекта од великог значаја за Град Крагујевац, Шумадијски округ и централну Србију.

 

Подсећамо да је одлука о повезивању Крагујевца и Баточине модерном саобраћајницом (укупне дужине 24 километра) донета још 2009, први уговори потписани су 2010, а радови започети 2012. Пројекат је са започетим, а незавршеним радовима наследило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које је преузело пројектно-техничку документацију и вођење овог пројекта у фебруару 2016. од Министарства привреде, a пре којег се овим пројектом бавило Министарство за регионални развој и локалну самоуправу.

 

Током последње три године, од 14,88 километара за колико је преузета техничка документација, у току 2016. и 2017. године завршено је и пуштено у саобраћај 9,9 километара тог пута и обезбеђена су неопходна финансијска средства за комплетан завршетак овог пројекта, укључујући експропријацију, израду и контролу техничке документације, извођење радова и вршење стручног надзора.

 

За преосталих пет километара потписан је крајем 2018. уговор са извођачем, конзорцијумом на челу са предузећем “ПЗП Крагујевац”, а почетком 2019. издата је грађевинска дозвола за део трасе на којој су решени имовинско-правни односи.

 

На тај начин, изградња деоница укупне дужине 24 километра биће коначно завршена ове године, при чему ће више од половине њене укупне дужине бити изграђено у периоду од 2016. до 2019. године.

 

Верујемо да овај податак на најбољи начин одсликава какав је однос Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре данас према овом пројекту у односу на то како су се њиме бавиле неке претходне владе, које су много говориле, а мало радиле на томе да се Крагујевац повеже с Коридором 10. Однос према овом пројекту уједно одсликава и њихов однос према Граду Крагујевцу и Шумадијском округу, имајући у виду значај инфраструктуре и повезивања за привредни развој сваког града и округа у Србији.