RSS

You are here

Резултати Србије у инфраструктури и саобраћају представљени на Светском конгресу путева у Абу Дабију

Помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Саша Стојановић, представио је на 26. светском конгресу путева у Абу Дабију, на којем је учествовало око 50 министара,  заменика и помоћника министара из целог света и око 2.000 делегата, остварене резултате Србије у развоју инфраструктуре и нови инвестициони циклус, као предуслов примене савремених технологија и техничких решења у области путне индустрије.

 

На панелу посвећеном вештачкој интелигенцији у путној индустрији, Србија је представила начин и принципе на којима се заснива доношење одлука о одабиру и употреби савремених технолошких и техничких достигнућа у транспорту, која ће бити примењена, као и основне претпоставке за употребу вештачке интелигенције у области саобраћај и путне индустрије.

 

На конгресу су представљени и савремени технолошки и софтверски модели са елементима вештачке интелигенције, који су у употреби у Србији, на нивоу урбаних средина и путне индустрије. Такође су представљене и новине и искуства Србије у области урбане мобилности.

 

На маргинама конгреса помоћник министарке задужен за друмски транспорт, путеве и безбедност саобраћаја, Саша Стајановић, имао је и билатерални састанак са државним секретаром Министарства транспорта Руске Федерације Димитријем Алафиновим, на којем је размотрена досадашња сарадња у области транспорта и размењена мишљења о могућим облицима сарадње два  министарства у области транспорта и путева.