RSS

You are here

Са е-дозволом до ефикасне управе и више инвеститора

Брзо, лако и  једноставно до грађевинске дозволе само  једним ,,кликом“ значи потпуну реформу у издавању овог документа, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић појашњавајући ефекте „е-дозволе“ која ће се издавати од 1. јануара 2016. године.

 

Михајловић је гостујући на телевизији “Пинк” подсетила да је за праву реформу у издавању грађевинских дозвола био неопходан ефикасан Закон о планирању и изградњи на који су привредници чекали деценијама. ,,Први корак је био донети револуционарни закон, а признање „Реформатор године”, значило је омогућити и други корак, скраћење процедуре издавања грађевинских дозвола са 250 до 300 дана на 28 дана, рекла је Михајловић.

 

Она је додала да је ове недеље на регионалној конференцији о реформисању грађевинских дозвола представљен софтвер за електронско издавање дозвола помоћу којег ће на рачунару и путем СМС-а моћи да се прати докле је стигао процес.

 

Поред брзине, још је важнији квалитет документа, јер се тиме пружа правна сигурност инвеститорима, односно подносиоцима захтева, појаснила је Михајловић и додала да су повећање ефикасности управе и правна сигурност свих учесника у поступку међу главним разлозима увођења система е-дозволе.

 

,,Потпуна реформа значи да је поступак јаван, јер га у сваком тренутку може надзирати неограничен број заинтересованих чиме се смањује могућност манипулације и злоупотребе. Још већи изазов је био да реформе заживе и да грађевинску дозволу добијемо на један ,,клик“, од куће“, рекла је Михајловић.

 

Михајловић се осврнула и на Закон о озакоњењу речима да је проглашен јавни интерес да се у Србији реши проблем нелегалних објеката. „Ово није закон за рушење, већ за озакоњење. Ово је последња шанса, морамо да уведемо ред“, поручила је Михајловић и нагласила да је инспекција већ кренула у обилазак локалних самоуправа.

Она је додала почетак примене Закона о озакоњењу очекује средином новембра.

 

Говорећи о процесу реформисања железнице, Михајловић је истакла да су покренути сви кредити за обнову железничке инфраструктуре и да ће у наредне три године бити реконструисано 500 километара пруга, чиме ће Србија добити потпуно модернизовану железницу.

           

Упитана о почетку летова за САД, Михајловић је рекла да је Србија лидер у региону у области ваздушног саобраћаја, а да се почетак директних летова очекује у марту, где ће прва линија бити Београд-Њујорк.