RSS

You are here

Сарадња са Европском унијом важна у процесу унапређења родне равноправности у Србији

Један од приоритета Владе Србије је спровођење политике за унапређење родне равноправности, закључак је са данашњег састанка потпредседнице Владе и председнице Кординационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић и шефа Делегације Европске уније у Србији Мајкла Давенпорта.

Михајловић је истакла да је Координационо тело у претходном периоду израдило Закон о родној равноправности чије усвајање се очекује до краја године.

„Питање родне равноправности подигли смо по први пут на висок ниво Владе и то је један од наших приоритета. Поред Закона, урадили смо и нову Националну стратегију за родну равноправност, као и Акциони план за спровођење стратешких циљева“, рекла је Михајловић.

Она је додала да постоји неколико стубова важних за процес унапређења родне равноправаности, као што су економско оснаживање жена и борба против насиља над женама и истакла да је сарадња са Европском унијом и другим међународним институцијама од великог значаја у том процесу.

Давенпорт је похвалио залагања Владе Србије и председнице Координационог тела што су родну равноправност поставили као један од важних политичких и стратешких циљева и изразио спремност Европске уније да подржи пројекте који за циљ имају унапређење те области.

„Ми Србију не посматрамо као спољњег играча, већ као део Европске уније, јер Србија је на том путу успешна и наша намера је да радимо заједно на побољшању родне равноправности у вашој земљи“, рекао је Давенпорт.