RSS

You are here

Скок на „Дуинг бизнис“ листи велики успех за Србију

Непредовање Србије на управо објављеној „Дуинг бизнис“ листи Светске банке за 32 позиције у односу на прошли годину је велики успех за земљу и овогодишњи скок је само почетак будући да Србију тек чека спровођење реформи, изјавио је Никола Миливојевић, саветник потпредседнице Владе, проф. др Зоране Михајловић.
 
„Ово је сјајан успех нарочито имајући у виду да нас тек чека спровођење Акционог плана реформи“, рекао је Миливојевић гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк.
 
Коментаришући 59. позицију Србије  према критеријуму лакоће пословања на листи Светске банке "Дуинг бизнис 2016", Миливојевић је поручио да ће ова вест скренути пажњу инвеститора ка Србији.
 
На листи од укупно 189 земаља, највећи напредак Србија је остварила у области издавања грађевинских дозвола и пореза.
 
Миливојевић је истакао да је обједињена процедура издавања грађевинских дозвола омогућила не само брзо издавање овог документа већ и повезивање институција и скраћивање процедура.
 
Бојан Ђурић, саветник председника Привредне коморе Србије истакао је да листа и домаћим и страним инвеститорима говори да је ове године лакше пословати у Србији .
 
„Дуинг бизнис листа мери конкретне ствари и те олакшице у пословању могу да се измере и у новцу, а то је инвеститорима важно“, рекао је Ђурић.
 
Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу НАЛЕД-а, институције која је од почетка укључена у доношење и спровођење Закона о планирању и изградњи истакла је да још бољу позицију Србије у овој области очекује за две или три године будући да се овогодишњи скок десио након само шесте месеци примене Закона.
 
„Светска банка прати спровођење прописа и како са њима пролази привреда и зато је за нас ова листа важна“, закључила је Бојовић.