RSS

You are here

Спремна решења за рушење 2.600 објеката

Грађевинска инспекција је припремила 2.600 решења за рушење нелегално подигнутих објеката у Београду и другим градовима, изјавила је данас потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је рекла да је реч о објектима који директно угрожавају безбедност људи, али и онима у заштићеним зонама као што су Тара и Златибор.  "Потписала сам сва решења и потписаћу и свако наредно зато што је то почетак увођења реда у ту област", рекла је Михајловићева и додала да то није био случај у претходним министарствима.

 

Она је рекла да не очекује проблем приликом рушења објеката, али је објаснила да то не може да се деси брзо, на пример у наредних 15 дана, јер процедура предвиђа тендерски избор фирми које ће рушити нелегалне објекте.

 

Михајловићева је оценила и да ранији резултати рада грађевинске инспекције нису били добри. "Србија која има милион и по нелегално изграђених објеката за претходних 10 година не може да каже да је резулат добар, ако су инспекције направиле тек 150 решења за рушење и ако је 150 објеката срушено", истакла је она.

 

Михајловићева је рекла и да је увела промене у рад инспекција у Министарству јер није била задовољна огранизацијом и ефикасношћу рада инспектора. "Сваки сектор је имао своју инспекцију. Оно што је ново је да су све инспекције обједињене у посебан сектор министарства и да ће инспектори радити по учинку", рекла је она.

 

Она је рекла и да је инспекција која се бави путевима првог реда у претходних месец дана припремила више од 600 решења против јавног предузећа “Путеви Србије”, које управља тим путевима. "Донето је 638 решења само за један део Ибарске магистрале и она су против “Путева Србије” због (рекламних) табли", рекла је она и додала да због тога безбедност саобраћаја није угрожена, али да није поштован закон и да се табле већ уклањају.

Михајловићева је истакала и да у претходне две-три године није постојало ниједно решење против предузећа која управљају путевима.

 

Министар грађевинасртва, саобраћаја и инфраструкутре рекла је да проблем у раду инспекција представља и мањак људи и навела пример да је за целу територију Србије задужено седам инспектора из области грађевинарства.

 

Она је казала да је од 400 запослених у министарству укупно 70 инспектора, иако је раније било уобичајено да половина запослених у министарству буде у инспекцијој служби.

 

Проблем представља и то што по закону не могу да се запосле нови људи, док је процедура отпуштања оних који лоше раде компликована и траје више од годину и по, рекла је Mихајловићева и навела да решење може да буде у промени начина оцењивања инспектора.