RSS

You are here

Србија прва земља ван ЕУ која је увела Индекс родне равноправности

Резултати извештаја о Индексу родне равноправности у Србији најбољи су у области моћи, а још посла предстоји у области економског оснаживања жена и њиховог запшљавања, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

 

"Резултати су најбољи у области моћи, и не само када је реч о женама у Парламенту, већ и због тога што имамо жену на челу Народне банке Србије. Када имате жену на месту гувернера, а то се сматра једном од најмоћнијих институција, Србија има повољну позицију", рекла је Михајловић новинарима уочи отварања конференције на којој је представљен Индекс родне равноправности за Србију.

 

Она је, међутим, указала да у две области мора да се ради још више, кад је реч о запошљавању и економском оснаживању жена.

 

Према њеним речима, жене чине 52 одсто становништва, али је 30 одсто њихова запосленост, а то није довољно.

 

"Жене морамо да запослимо, када жене раде, једнако као мушкарци, и примају исту плату за исти посао, онда можемо да говоримо о родној равноправности и основи привредног развоја", рекла је Михајловић.

 

Михајловић је истакла и да је поносна што је Србија прва земља ван ЕУ која је израдила Индекс родне равноправности, као важан индикатор који треба да покаже где смо када је родна равноправност у питању и на ћему још треба да радимо.

 

Директорка Европског института за родну равноправност Вирџинија Лангбак истакла је данас да Србија има разлога да буде поносна, што је прва земља ван ЕУ која је увела Индекс родне равноправности.

 

"Србија је прва земља која је показала добре резултате, скоро као у државама чланицама ЕУ и може да буде пример а друге земље кандидате да се угледају на њу", рекла је Лангбак.

 

Она је рекла да су налази важни јер пружају основ за даљу анализу и изразила наду да ће Србија ускоро представити и друге, нове индексе који ће бити уведени у статистику и помоћи у формулисању политика.

 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт похвалио је Србију што се на овај начин бави проблематиком родне равноправности.

 

"Србија ће сада имати врло добар инструмент за анализу у овој области и надам се да ће ово утицати на креирање јавне политике у тој области", рекао је Давенпорт.

 

Србија је према Индексу родне равноправности на заједничкој листи са чланицама ЕУ на 22. месту и на готово пола пута ка остваривању родне равноправности.

 

Србија је по заступљености жена у одлучивању међу 10 најбоље позиционираних чланица ЕУ и увођење квота на парламентарним изборима допринело је већем учешћу жена у политичком животу.

 

Главни изазови за Србију, као и већину чланица ЕУ, јесу превазилажење традиционалне поделе на мушка и женска занимања и стварање радних услова који су више прилагођени породичном животу.

 

Индекс родне равноправности прати напредак у остваривању родне равноправности и пружа оцену стања у шест домена - рад, новац, знање, време, моћ и здравље.