RSS

You are here

Србија стабилан партнер у региону

Србија је стабилан партнер у региону који жели да има још активнију улогу у будућности, нарочито у развоју интерконекција, без обзира да ли је реч о енергетици, инфраструктури или транспорту, изјавила је данас у Бечу потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.
 
Михајловић, која је у главном граду Аустрије учествовала на Самиту Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), оценила је да је регионална сарадња приоритет свих земаља западног Балкана. “То је оно због чега је Централно-европске иницијатива и основана, а уједно је и главна порука данашњег Самита”, додала је она.
 
Учесници самита разговарали су, према њеним речима, о томе шта су земље чланице ЦЕИ у протеклом периоду урадиле. “Србија је заиста урадила пуно за претходних шест месеци – донели смо озбиљан сет реформских закона и направили корак напред када говоримо о економским реформама", навела је Михајловић и додала да је порука Самита да треба учинити све како би се повећала запосленост, посебно младих.
 
На скупу у Бечу усвојена је и Декларација која, како је објаснила, говори о јачој, интензивнијој и ефикаснијој регионалној сарадњи. "Она обухвата од области енергетске безбедности, до нових интерконекција о којима ће се разговарати идућих месеци, а које се односе на нове коридоре”, навела је Михајловић.
 
На позив аустријског канцелара Вернера Фајмана данас су се у Бечу окупили највиши представници Влада земаља ЦЕИ. Аустрија, која до краја године председава ЦЕИ, након чега ће председавање предати Македонији.
 
Централно-европску иницијативу основале су 1989. године Аустрија, Италија, Мађарска и тадашња Југославија. Данас, у чланству ЦЕИ је 18 држава - Аустрија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Италија, Хрватска, Македонија, Модлавија, Црна Гора, Пољска, Румунија, Србија, Словачка, Словенија, Чешка, Украјина, Мађарска и Белорусија.