RSS

You are here

Станари ће сами управљати својим зградама

Грађани Србије за свој новац имају права да сами одлуче ко ће управљати зградама у којима живе, ко ће их одржавати, чистити. Као што власници кућа, сами брину о својим кућама, тако и станари зграда морају одговорније да се поставе и да схвате да су зграде у којима живе њихове, изјавила је данас помоћница министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Јованка Атанaцковић.

 

Коментаришући одредбе Нацрта закона о становању за који је у току јавна расправа, Атанацковић је поручила да држава овим законом предлаже увођење ефикасног управљања зградама.

 

„Управник се сада зове председник скупштине станара, он одлучује како ће се трошити новац за управљање и одржавање зграде, а рачун стамбене заједнице би имао статус правног лица“, рекла је Атанацковић гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк .

 

Она је истакла да држава има обавезу да напише кровни закон који регулише ову област.

 

Нацрт закона предвиђа да свака зграда имасвог председника, а уколико станари не могу да изаберу једног од комшија, у њихове зграде ће бити уведена принудна управа. Сви ће морати да издвајају средства за одржавање заједничког објекта и плаћање управника, а онима који то не буду желели, на врата би могли закуцати извршитељи. Ово су само неке од новина које се налазе у Нацрту закона о становању, чија је јавна расправа почела 18. новембра.

 

Адвокат Александар Радивојевић поручио је да нацрт закона мења из темеља саму филозофију становања „Људи морају да разумеју да треба да управљају зградом и да је зграда њихова а не само стан“, рекао је Радивојевић.