RSS

You are here

У децембру издато 56,4 одсто дозвола више

У Србији је у децембру месецу издата 1.051 грађевинска дозвола што је за 56,4 одсто више у односу на децембар 2014. године. У четвртом кварталу 2015. број издатих грађевинских дозвола највиши је у претходних шест година. Ово је резултат обједињене процедуре издавања грађевинских дозвола која функционише од  1. марта 2015. а која је од 1. јануара ове године  почела са електронским издавањем овог документа.

 

„Систем за електронско издавање грађевинских дозвола у потпуности је профункционисао и задовољни смо првим резултатима“, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић на састанку са делегацијом Светске банке коју је предводио шеф Канцеларије ове банке у Србији, Тони Верхеијен са специјалистом за развој Викторијом Стенли.

 

„Мање потешкоће решавамо у ходу. Настављамо даље са заокруживањем система који укључује реформу катастра и спровођење Закона о озакоњењу како бисмо добили потпуно јасну слику некретнина у Србији“, рекла је Михајловић званичницима Светске банке.

 

Они у Србији бораве у „мисији подршке“ пројекту унапређења земљишне администрације у Србији који се спроводи из кредита ове банке укупне вредности 36,2 милиона евра.

 

Михајловић је пројекат оценила стратешки важним за Србију док је Верхеијен честитао на досадашњим резултатима.

 

„Убеђени смо да ће пројекат бити успешан“, рекао је Верхеијен на састанку у Влади Србије.

 

Михајловић је делегацију Светске банке информисала о плановима да Републички геодетски завод профункционише у пуном капацитету. Реформа инстиуције која ће на јавном конкурсу добити нови менаџмент неопходна је имајући у виду да је она кључна за спровођење Закона о озакоњењу и Закона о планирању и изградњи.

 

Из кредита Светске банке финансираће се набавка сателитског снимка високе резолуције који је неопходан за процену вредности и опорезивање непокретности у Србији и за процес озакоњења нелегалних објеката у Србији, даљи развој софтвера за електронско издавање грађевинских дозвола, те наставак обуке за оне који примењују законе али их и користе.