RSS

You are here

У року обновљено свих 142 километра путева

Сви државни путеви оштећени у мајским поплавама у дужини од 142 километра, на 190 путних праваца, обновљени су као што је и било најављено до 1. октобра, рекла је данас потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

 „До сада су обновљени путеви на 519 локација. Остало је да санирамо клизишта и обновимо мостове, а план је да то буде завршено до краја године", рекла је Михајловић приликом обиласка деонице државног пута Завлака – Крупањ, и додала да су финансијска средства за то обезбеђена.

 

“Много је теже санирати клизишта и мостове зато што је за то потребно да се ураде пројекти. Већина пројеката је готова, а негде су расписани јавни позиви по скраћеном поступку за избор извођача радова“, навела је она, напоменувши да постоји могућност да негде буде пробијен рок, иако је план да се посао заврши до краја године.

 

Она је подсетила да је Србији дозвољено да, из програма рехабилитације путне мреже вредног укупно 400 милиона евра, који се финансира из кредита Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој и Светске банке, повуче око 30 милиона евра за обнову путне инфраструктуре оштећене у поплавама.

 

Одговарајући на питање о обнови локалних путева, она је рекла да је већина локалних путева обновљена и да је то у надлежности локалних самоуправа, али да је држава преузела обавезу да им у томе помогне. “Укупна штета на саобраћајној инфраструктури у мајским поплавама износи 105 милиона евра“, изјавила је Михајловић и додала да су недавне поплаве у источној Србији направиле и нову штету на путевима. “До сада је процењено да је штета у Кладову 105 милиона динара, што није коначна цифра“, објаснила је Михајловић.

 

Обилазећи деоницу Крупањ-Мачков камен, у дужини од осам километара, Михајловић указала да ту постоје клизишта на најмање четири места, најављујући њихово санирање пре Нове године.