RSS

You are here

У Србији ускоро максимална брзина на ауто-путу као у Словенији, Хрватској, Италији, Француској

 

Усвајањем измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја на путевима, српским ауто-путевима аутомобили ће моћи да иду, уместо садашњих 120 километара на сат, до 130 километара на сат, као што је у већини европских земаља.

 

Изменама овог закона у Србији ће возачи на ауто-путу моћи да иду максималном брзином која је дозвољена и у Словенији, Хрватској, Грчкој, Мађарској, Италији, Француској, Аустрији и другим државама ЕУ.

 

У Србији је у последње четири године изграђено готово 200 километара нових ауто-путева, а ове године се завршава и комплетан Коридор 10, што ће Србију учинити најповољнијом транзитном рутом у овом делу Европе.

 

Измене закона позитивно ће утицати на одвијање транзитног саобраћаја кроз Србију, имајући у виду да је на српским ауто-путевима било око 17 милиона више возила него пре три године.

 

Квалитет новоизграђених ауто-путева даје могућност да се српским ауто-путевима иде истом максималном брзином као и у већини европских земаља, док се истовремено предлажу оштрије казне за насилничку вожњу, за шта ће бити предвиђене и обавезне новчане казне.

 

Максимална брзина на осталим саобраћајницама остаје непромењена, с тим да ће се у наредном периоду разматрати и повећање ограничења максималне брзине и на појединим регионалним путевима на којима за то постоје услови. 

 

Након што измене и допуне закона буду изгласали посланици у Народној скупштини, нове одредбе ступиће на снагу дан после објављивања у “Службеном гласнику”.