RSS

You are here

Учинили смо све како би се у Србији градило

Вредност земљишта које подлеже конверзији је милијарду евра, и то више није политичко већ економско питање, изјавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфратсруктуре проф. др Зорана Михајловић.

 

„Сви претходни закони онемогућавали су инвеститорима да граде, учињено је све како би се у Србији поново градило“, поручила је Михајловић гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а.

 

Она је поновила да ће се пред посланицима у јулу наћи закон о конверзији, а да је питање конверзије враћено са политичког, на поље економије.

 

"Од 660.000 хектара грађевинског земљишта, 5.500 подлеже закону о конверзији, што је мање од један одсто. Некада су могли само да користе земљиште, нису могли да граде. Сада смо гледали реалност, интерес државе и инвеститора. Право коришћења биће пребачено у право својине, или да имају право закупа на 99 година по тржишној цени", објаснила је Михајловић и додала да ако су саградили објекте, "то земљиште ће имати накнаду нула".

 

Вредност земљишта је око милијарду евра, а очекује се, рекла је, приход око 500.000 евра за Агенцију за реституцију, док педесет одсто иде у буџет Покрајине или Републике.

 

На констатацију да држава недовно новца улаже у капиталне пројекте, министарка Михајловић истиче да се у њеном министарству гради десет пута више него раније. Граде се ауто-путеви, а ради се и обнова постојећих путева. Најављује и употребу пепела у градњи.

 

Говорећи о седници Владе, министарка је рекла да ће се разговарати о резолуцији о Сребреници и о подизању заштитне ограде у Мађарској због избегличке кризе.

 

Михајловићева наглашава да је Србија у претходних годину дана показала да жели да буде и да јесте фактор стабилности у региону, о чему сведоче посете премијера Александра Вучића БиХ и Албанији.

 

Каже да решење хуманитарне кризе није у зидовима. "Србија је транзитна земља, подизање зидова је питање ЕУ и о томе мора да се разгвоара", каже Михајловићева и истиче да то није питање односа према Србији.