RSS

You are here

Укидамо тамна стакла бахатим возачима, државним директорима и чиновницима

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић најавила је да ће у Србији убудуће само највиши државни функционери моћи да имају потпуно затамљена стакла.

 

Сви остали, директори, посланици, државни секретари и као и бахати возачи коју скроз затамнили своја возила мораће да скину фолије са предњих стакала због безбедности саобраћаја.

 

- Контрола заштитних фолија, која су уведена 2009. Године али се до сада нису примењивала, или неко није смео да их примењује, уведена је правасходно због бахатих возача који су мимо свих правила затамили сва стакла на ауту. То прави озбилан проблем како тим возачима, тако и другим учесницима у саобраћају и пешацима. Али, то је и озбиљан проблем за безбедности полицајаца приликом заустављања таквих возила. Зато, то више неће бити дозвољено  - рекла је Михајловић гостујући у јутарњем Дневнику РТС.

 

Она је додала да се против нових правила буне они који су до сада кршили правила, јер 90 одсто возача нема фолије на стаклима. Истиче да ће тамне фолије и даље бити дозвољене за задњим стаклима, али ће њихов квалитет морати да се провери.

 

- Фолије се по правилу уграђују они са скупљим аутомобилима. Ми хоћемо да уредимо систем и да обезбедимо већу безбедност у саобраћају. На тржишту су се појавиле фолије које штете како онима који се налазе у таквим аутима, тако и другим учеснцима у саобраћају. Морамо и децу да заштитмо од лоших фолија које сметају другим возачима нарочито ноћу - поручила је Михајловић и додала да се исптивање ових фолија врши само једном уз регистрацију возила.

 

Потпредседница је додала да ће тражити измену правила према којима су тренутно службени аутомобили изузети о овог правила.

 

- Тражићу да само највиши државни функционери, а то су председник, премијер, председник Скупштине, војска и полиција могу да имају потпутно затамљена стакла. Сви остали, па и ја, мораће да скину тамне фолија са предњих стакала. Нема потребе да се било ко од нас скрива од грађана – рекла је Михајловићева.

 

Говорећи о престојећој посети Русији са премијером Александром Вучићем и делегацијом привредника она је истакла да Србија и Руска Федерација имају добре билатералне односе и да се “трудимо да они буду још бољи”. Додала је да ће у Москви потписати Меморандум о стратешком партнерству са Руском железницом.

 

- Модернизација диспечерског центра Железнице, који је исто што и контола лета за авио саобраћај, едукација и размена наших стручњака и наставак обнове српске желенице су приоритет и због тога желим да још интезивније користимо руски кредит. До сада је из овог кредита модернизовано 45 км пруга, а почетак модернизације пруге Београд-Бар очекујем да почне до краја године - истакла је Михајловић.