RSS

You are here

Усвојен Закон о конверзији: својинска трансформација земљишта коначно могућа

Већином гласова народних посланика у Скупштини Србије данас је усвојен Закон о конверзијиправа коришћења у право својине над грађевинским земљиштем уз накнаду чији је предлагач Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Ово је закон који ће коначно у Србији омогућити својинску трансформацију земљишта на коју се чекало годинама, који ће подстаћи градњу, запошљавање и раст инвестиција у грађевинарству које ће последично имати већи удео у БДП-у Србије, оцена је ресорне министарке и потпредседнице Владе Србије, проф. др Зоране Михајловић која је два дана пред посланицима дебатовала о амандманима на предлог закона.

 

Ово је закон, подсетила је Михајловић, на који Европска комисија није имала ниједну примедбу, што се до сада никада није десило или се ретко дешавало.

 

Закон су, позитивним мишљењима подржала и сва министарства у Влади Србије, релевантне институцијее и инвеститори окупљени око Привредне коморе Србије, Америчке привредне коморе у Србији, Савета страних инвеститора те организације као што је Национална алијанса за локални еконоски развој (НАЛЕД).

 

Циљ закона о конверзији је оживљавање посрнуле грађевинске индустрије, он ће бити трајни извор додатних прихода из повећане запослености а само са једног хектара на којем почне да се гради грађевинска индустрија ће генерисати приход од 3,5 милиона евра. 

 

Тај закон ће омогућити онима који по претходном закону нису могли да граде, а купили су предузеће или грађевинско земљиште, да почну да граде.

 

Закон ступа на снагу осам дана од објављивања у Службеном гласнику.