RSS

You are here

Влада Србије урадила све да се пројекат “Јужни ток” реализује

Влада Србије урадила све да се пројекат „Јужни ток“ реализује, као и да се поправи енергетски споразум са Русијом, изјавила је вечерас потпредседник Владе Зорана Михајловић.

 

"Србија није ништа лоше, ни погрешно урадила, нити је узроковала одлуку руских званичника о заустављању изградње „Јужног тока“. Напротив, учинили смо све што се од нас тражило да се он изгради, јер је то за нас питање енергетске стабилности", рекла је Михајловић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

 

Она је додала да не верује да је крај пројекта "Јужни ток" и да очекује да се наставе разговори о том пројекту, као и о могућим алтернативама. "Ми ћемо већ у петак обавити разговоре, кад се премијер Александар Вучић врати са седнице Савета безбедности у Њујорку, са стручњацима и целом Владом, и видети шта даље", рекла је Михајловић.


Потпредседник Владе је истакла да је Србија мала земља да би било шта иницирала или прекинула везано за тај велики инфраструктурни пројекат и да ћемо сачекати даље преговоре између Русије и ЕУ и понашати се у складу са тим договорима.

 

Михајловић је напоменула да је раније било предвиђено да српске компаније не учествују у изградњи „Јужног тока“, а ова Влада је успела да договори да наше грађевинске фирме имају значајно учешће и да добију посао од око пола милијарде евра.

 

Она је додала да купопродајни уговор са Нафтном индустријом Србије (НИС) није могуће мењати и поставила питање одговорности оних који су потписали тај уговор, а који су пропустили да заштите интересе Србије.

 

Коментаришући одлуку Европске комисије да се наставе разговори о „Јужном току“ 9. децембра са земљама учесницама у том пројекту, потпредседник Владе је рекла да европске компаније имају велики интерес у том пројекту. "Треба сачекати да видимо да ли ће бити постигнут договор, али Србија мора да има неколико алтернатива по питању сигурности снабдевања гасом", рекла је она.

 

Када је реч о алтернативном снабедавању Србије гасом, Михајловић је поменула интерконекцију Ниш - Димитровград, која ће преко Бугарске омогућити повезивање на друге гасоводе, укључујући гасовод чија се градња преко Турске и гасни терминал у грчкој луци Александропулос.

 

Oдговарајући на питање да ли ће бити одређених политичких последица због одлуке о обустави изградње Јужног тока, Михајловић је истакла да Србија неће свакако уводити никакве санкције Русији и да Србија није у могућности да тражи новчану одстету од Русије за неиспуњавање дела Енергетског споразума са том земљом.