RSS

You are here

За две године нови мост на Дрини

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас, заједно са премијером Александром Вучићем и председником Републике Српске Милорадом Додиком, обележавању почетка радова на изградњи моста Љубовија-Братунац.

 

Нови мост ће привредницима из Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине скратити пут за транспорт робе и до 100 километара у случају транспорта робе преко Малог Зворника, a чак до 140 километара ако се роба транспортује преко Лознице.

 

Почетку радова у Љубовији присуствовали су и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, као и председници општина Љубовија и Братунац, Мирослав Мићић и Недељко Млађеновић.

 

Изградња моста финансира се из буџета Републике Србије, а уговорена вредност радова је 499,1 милион динара. Посао је поверен конзорцијуму четири домаће фирме које предводи предузеће “МБА – Ратко Митровић нискоградња”. Рок за завршетак изградње је 29. септембар 2017. године.

 

 

Привредницима из Републике Српске, овај мост ће бити најкраћа веза за Коридором 11, а тиме и са Луком Бар, чиме овај пројекат доприноси бољем регионалном повезивању.

 

Пројекат укључује изградњу заједничког граничног прелаза на територији општине Братунац, што ће скратити време задржавања возила на граничном прелазу.

 

Укупна вредност пројекта је око 12 милиона евра, од чега је учешће Србије око 4,5 милиона евра. У оквиру пројекта изградње моста и заједничког граничног прелаза, Србија финансира израду комплетне планске и техничке документације, као и изградњу моста са приступном саобраћајницом. БиХ ће финансирати изградњу објеката на граничном прелазу, а Република Српска приступне саобраћајнице на територији БиХ.

 

Мост ће бити дуг 227 метара, са две колозовне траке ширине по 3,5 метра, као и бициклистичком и пешачком стазом. Дужина приступних саобраћајница на територији Србије је 150 метара и око 400 метара на територији БиХ, где ће бити смештен царински терминал.

 

Документи: