RSS

You are here

За месец дана издато 58 грађевинских дозвола

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да је за месец дана издато 58 грађевинских дозвола, да ће резултати бити још бољи од наредног месеца и да ће у априлу грађевинску дозволу добити и "Икеа".

 

Михајловић је за ТВ Пинк рекла да је у истом периоду прошле године издато шест грађевинских дозвола и да је тек почела примена Закона о планирању и изградњи.

 

Потпредседник Владе рекла је да очекује да највећи број грађевинских дозвола буде издат тек за око месец дана и да су се најбоље припремили Београд, Ниш, Шабац и Лозница.

 

Михајловић је потврдила да ће од 1. јануара 2016. године бити могуће електронско издавање грађевинских дозвола.

 

Она је указала да је у раду претходних министарстава постојао јавашлук, због чега Србија нема Коридоре 10 и 11, ни легализоване објекте.

 

Михајловић је рекла да је "Мркоњић изградио пут од 12 и по километара који се градио пет година који иде из њиве у њиву" и додала да то не сме да се деси ниједном грађевинцу, нарочито не министру.

 

"Планирала сам заиста да све оно што су они до сада радили, предам надлежним органима", најавила је Михајловић.

 

Она је указала да у области железница, коридора и путева постоји проблем приликом договора о многим међународним зајмовима, где држава учини све, а да до тог тренутка не зна ни да ли има пројекат, због чега се изгуби практично три-четири године док почне експлоатација кредита.

 

Михајловић је рекла да су прошле године покренути руски и кувајтски кредит и да ове године железница и коридори не смеју да плате ниједан динар камате за неповучене зајмове и да пројекти постоје, а да је проблем незавршена експропријација.

 

Говорећи о ваздушном саобраћају, Михајловић је најавила да је план да до краја ове године буде одређено када ће бити летови за Америку и које су дестинације и да ли је то Њујорк или неки други град и да се разговара са "Ер Србијом".

 

"Крајем године ми ћемо имати сасвим сигурно лет", најавила је Михајловић и додала да је, захваљујући "Ер Србији", београдски аеродром "Никола Тесла" тренутно најразвијенији и има највећи потенцијал у целом региону.