RSS

You are here

За модернизацију Техничко-путничке станице Земун обезбеђенa 52 милиона евра

Потписивањем уговора о зајму за модернизацију Техничко-путничке станице Земун у потпуности су обезбеђена финансијска средства за завршетак пројекта који ће омогућити бољи и безбеднији железнички саобраћај у Београду и Србији.

 

Уговор о зајму за финансирање потписали су у просторијама српских железница в. д. генералног директора „Србија боза“ Југослав Јовић и директорка Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за транспорт Сју Барет, која је потписала и Уговор о гаранцији са министром финансија Синишом Малим.

 

“Техничко-путничка станица Земун, кao и нoвa глaвнa жeлeзничкa стaницa у Прoкoпу, дeo је Бeoгрaдскoг жeлeзничкoг чвoрa. Цeo пројекат мoдeрнизaциje TПС Зeмун вредан је укупно 52 милиона евра. Тај износ укључује 47 милиона евра за две фазе овог пројекта, као и додатних пет милиона евра који ће бити искоришћени за унапређење функционисања предузећа “Србија воз”. Завршетак Београдског железничког чвора је од великог значаја како за омогућавање ефикасног железничког саобраћаја у Београду и Србији, тако и за развој самог Града Београда”, рeкao je државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица након потписивања уговора.

 

Он је најавио да Влада Србије наставља улагања у железницу и да ће модернизација железнице бити важан део новог инвестиционог циклуса који креће идуће године. Поледица је такође захвалио ЕБРД-у на континуираној подршци пројектима модернизације железнице у Србији.

 

Вредност данас потписаног уговора је 22 милиона евра. Реч је о другој транши кредита, а прва је потписана у децембру 2017, у износу од 30 милиона евра.

 

Поред модернизације капацитета за одржавање возних средстава “Србија воза”, у ТПС Земун биће набављена и опрема за унапређење продајне мреже, укључујући мобилне терминале за продају карата, опрему за благајне, опрему за онлајн продају карата, мобилне апликације за продају карата, као и најмодернији ЕРП систем за унапређење финансијско-рачуноводствених функција, праћење залиха и потрошњу енергије.