RSS

You are here

За зимско одржавање путева три милијарде динара

Све је спремно за зимско  одржавање државних путева у Србији у дужини око 15.000 км, које ће трајати од сутра до 31. марта, изјавио је помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за друмски саобраћај, Саша Стојановић, наводећи да су за ту намену предвиђене три милијарде динара.

 

Зимски режим одржавања путева почиње у недељу и до краја године је планом пословања ЈП "Путеви Србије" предвиђено 800 милиона динара за зимску службу, а преостали износ од три милијарде до 31. марта, рекао је Стојановић Танјугу.

 

У земљи има око 700 километара аутопутева, око 4.100 државних путева првог Б реда и око 10.250 км путева другог реда.

 

"Припреме за зимско одржавање путева су завршене и све сировине су припремљене, као и сваке године, а механизација је спремна", рекао је Стојановић.

 

Он, ипак, очекује да ће лепо време у земљи што дуже потрајати како би се завршили радови на рехабилитацију путева на местима где има кашњења због објективних околности, као и радови на Коридору 10 предвиђени за ову годину.

 

Како каже, обављене су припреме на појединим деловима путне мреже, а нарочито у Војводини, како би се спречило нагомилавање снежних наноса током зиме.

 

Путеви Србије су, такође, у договору са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре направили пунктове дуж аутопута код Суботичке петље, Србобрана, Бачке Тополе, Руме и Кузмина, навео је помоћник министра.

 

Према његовим речима, ти пунктови који ће бити дежурни 24 часа како би се отклониле све последице евентуалних лоших временских услова.

 

Стојановић саветује возачима да током зимске сезоне обавезно користе зимске гуме упрокос лепом времену, као и да имају код себе ланце за вожњу по планинским пределима.

 

Он је истакао да ће током зимске сезоне посебна пажња бити посвећена одржавању путева ка туристичких дестинација, као и местима са већим успонима и појавом магле.