RSS

You are here

Заједничким снагама за безбеднији саобраћај

Приоритет су сигурни возачи, сигурни прегледи возила и сигурни путеви, рекла је за РТС потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић. Цело друштво мора да се ангажује како би имали безбеднији саобраћај и како се не би дешавале трагедије на путевима, изјавила је она. Михајловић је најавила да ће ускоро бити донет закон о обнови земље.

У наредних 20 дана Србија ће добити Националну стратегију о безбедности саобраћаја. Предлагач стратегије је Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, а циљ је мање жртава на путевима Србије.

Коментаришући нестрећу која се јутрос догодила и у којој је петорица младића изгубило живот, Михајловић рекла је да безбедност у саобраћају није питање само Националне стратегије већ да цело друштво мора да ради на бољој безбедности у саобраћају.

"Покушаћемо да радимо на три колосека - на ономе што су обавезе возача, обавезе оних који дају сертификате за исправност возила и обавезе предузећа који раде на путевима како бисмо имали сигурног возача, возило и пут, а то данас не постоји", рекла је Михајловић гостујући у Дневнику РТС-а.

Михајловић је навела да ће нова стратегија предвидети више полиције на путевима, пооштрене контроле, бољу међуресорну комуникацију са саобраћајном полицијом, прекршајним судовима, пооштрене услове за лиценце за професионалне возаче, као и да ће сви који издају сертификате морати да имају лиценцу.

"Морамо заједно да радимо на безбедности у саобраћају", подвукла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је велики број деце повређен у саобраћају и додала да је веома битна улога медија у едукацији.

"По нашем закону, дете у посебном седишту у аутомобилу мора да седи до своје треће године, док су у ЕУ ти критеријуми оштрији. И то ћемо мењати", рекла је Михајловић.

"Возачи се жале да путеви нису добри", рекла је министарка и најавила да ће за три године бити "рехабилитовано" 1.100 километара деоница које су најфреквентније што би требало да допринесе повећању безбедности у саобраћају и истакла да би у овој години требало да буде изграђено 50 километара путева.

"Грађани дају свој новац да би путеви били завршени. Сви пројекти у Србији у просеку касне две две и по године", каже министарка.

Потпредседник Михајловић је рекла да ће Влада Србије убрзо изаћи с предлогом закона о санирању последица поплава које су у мају погодиле земљу.

"Закон о обнови земље требало би да буде врло брзо на влади и у парламенту и он треба да убрза санирање путева, јавних објеката, школа", рекла је Михајловић.

Тим законом ће бити омогућено да се ствари убрзају, рекла је она и додала да су на терену стручни тимови који прегледају локације и јавне објекте.

"Школа које су након поплава биле оштећене морају бити спремне за ђаке, јер за два месеца почиње школска година, ми ћемо тим законом омогућити да се ствари убрзају", закључила је Михајловић.