RSS

You are here

Закон о конверзији откочиће инвестиције

Законом о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду, откочићемо простор за инвеститоре, да почну да граде, увећавају инвестиције, што ће довести и до већег запошљавања, изјавила је данас потпредесдница Владе проф. др Зорана Михајловић.

 

Уочи расправе о том закону у Скупштини Србије, Михајловић је истакла да је овај пропис још један доказ да Влада чини све да створи што боље услове и што бољи амбијент за инвестирање.

 

Према њеним речима, закон је пре свега намењен инвеститорима који су долазили до грађевинског земљишта у поступцима стечаја и приватизације као и на „све друге начине који нису решени до сада“.

 

„Они су постајали власници, али су имали само право коришњећа и нормално да нису били заинтересовани да даље граде на том простору. Сада ће моћи да граде и то је тај додатак који нам је фалио када говоримо о амбијенту пословања“, рекла је Михајловић.

 

Према њеним речима, предлог закона је у складу са Уставом, а предвиђено је да се конверзија ради уз накнаду која ће се одређивати на основу тржишне вредности.

 

Накнада ће, додала је, моћи да буде умањена уколико се инвеститори налазе у локалним самоуправама које спадају у девастирана подручја.

 

Михајловић, која ће данас образложити закон у својству министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, најавила је да ће Влада у наредних 20 дана донети уредбу којом ће дефинисати како је и где могуће умањти накнаду.

 

„Очекујем да ћемо коначно решити то питање и омогућити да се у Србији гради“, поручила је Михајловић.

 

Улагачи ће, уколико посланици усвоје тај пропис, моћи да се шире, а то је интерес Владе Србије, додала је она.

 

„Наш интерес је да инвеститори, домаћи и страни, који су приватизовали фирме у претходном периоду почну да граде на тим својим просторима“, рекла је Михајловић.

 

Она је подсетиила да 2009. године није могло да се конвертује право коришћења у право својине за све оне који су стекли грађевинско земљиште кроз приватизацију или стечај, што је, како је рекла, директно утицало на смањење инвестиција.