RSS

You are here

Закон о конверзији пред посланицима, циљ усвајања да се у Србији гради

У Скупштини Србије у понедељак, 13. јула почиње расправа о Предлогу закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту у накнаду, који је предложило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Усвајањем и применом овог закона окончаће се својинска трансформација на грађевинском земљишту и омогућити да се у Србији гради, будући да се предложеним законом исправљају неадекватна законска решења из 2009. године, која су неколико година касније оборена пред Уставним судом.


Предлогом закона, који је Влада Србије усвојила на седници у петак, прописани су услови и право на претварање права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз плаћање тржишне вредности тог земљишта.


Предлог предвиђа да нема више могућности за инвеститоре да имају право коришћења земљишта, већ могу да бирају између права на закуп или права својине.


На овај реформски закон Европска комисија није имала ниједну примедбу, а са предложеним текстом сагласна су и друга министарства, као и НАЛЕД, чланице Америчке привредне коморе и осталих удружења привреде у Србији.