RSS

You are here

Законом о конверзији до нове градње и инвестиција

Закон о конверзији омогућиће нову градњу, запошљавање и нове инвестиције, а само са једног хектара на којем почне да се гради грађевинска индустрија ће генерисати приход од 1,5 милиона евра, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Тај закон ће омогућити онима који по претходном закону нису могли да граде, а купили су предузеће или грађевинско земљиште, да почну да граде, рекла је Михајловић гостујући на РТС.

 

Према њеним речима, тим законским решењима се ништа не поклања, већ се конверзија, било да иде у право својине или право закупа, ради по тржишној цени коју утврђује Пореска управа, пореска администрација или вештаци, што ће бити дозвољено амандамнима на овај закон.

 

У случају да је земљиште неизграђено и налази се у некој девастираној општини могуће је да дође до смањења тржишне вредности, али уколико се земљиште налази у првој или другој зони, онда ће бити плаћено по тржишној цени.

 

"Трудили смо се да закон о конверизији што пре има резултате примене и да земљиште буде уведено у урбанистичку намену, да што пре почне да се ради и гради на том земљишту", рекла је Михајловић.

 

Она је нагласила да верује да ће сутра бити усвојена студија изводљивости за модернизацију пруге Београд - Будимпешта те да ће, како је најавила влада и премијер Александар Вучић, у последњем кварталу ове године, почети радови на модернизацији те пруге.

 

"Са кинеским и мађарским експертима већ месец дана усаглашавамо студију изводљивости. Постоје одређене разлике у износу инвестиције као и у процени фреквенције саобраћаја и верујем да ћемо то заједнички кроз експертску групу усвојити и да ћемо у току јула и августа почети да разговарамо о методама финансирања", истакла је Мијаловић.

 

Говорећи о изградњи и обнови путева, министарка је истакла да се данас ради више него раније и да сви који путују, нарочито дуж Коридора 10, у то могу и да се увере. 

 

Она је додала да се туристичка и грађевинска сезона поклапају, али да се путеви морају обновити, па се зато а неким деоницама ради и ноћу.