RSS

You are here

Жене више укључити у управљање ванредним ситуацијама

Жене нису и не треба да буду жртве, оне су развојни потенцијал друштва и као такве треба да буду укључене у креирање политика и управљање ванредним ситуацијама, јер поседују и знање и вештине и капацитете, рекла је данас Бранка Драшковић, посебна саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић.

 

„Иако елементарне непогоде погађају све категорије становништва, оне имају различите последице на мушкарце и жене, а посебно вишеструко дискриминисане групе жена, као што су жене са инвалидитетом, самохране мајке, Ромкиње. Улога жена и мушкараца у ванредним ситуацијама се разликује и, по правилу, жене су представљене као жртве, а не као особе које могу да допринесу животу локалне заједнице након катастрофа“, истакла је Драшковићева.

 

Она је на конференцији „Род и смањење ризика од елементарних непогода“ рекла да само неколико јединица локалних самоуправа у Србији има жене на челу штабова за ванредне ситуације, док их на позицији команданта штаба нема, јер те позиције углавном "припадају" мушкарцима.

 

„Наш задатак је да више укључимо жене у управљање ванредним ситуацијама, јер оне поседују и знање и вештине за реаговање на кризу и опоравак“, додала је Драшковићева.

 

Она је подсетила да су поплаве које су задесиле Србију маја 2014. године погодиле више од 1,5 милиона грађана и да су штете износиле 1,5 милијарди евра.

 

Како је казала, жене су често невидљиве, али активно доприносе животу локалне заједнице.

 

„Због социјалне искључености жене постају невидљивије и изложеније ризицима“, рекла је она, истичући да жене могу да буду подједнако успешне као и мушкарци у послу који обављају.

 

"Желимо да се ова питања и дилеме више не постављају јер не постоје мушки и женски послови, већ само добро и лошије обављени послови, а жене су више пута показале да могу да буду носиоци промена у друштву", рекла је Драшковићева.

 

Она је подсетила и на глобални податак да жене и девојчице имају 14 пута веће шансе да настрадају током природних катарстрофа него мушкарци.

 

Стална координаторка Уједињених нација Ирена Војачкова-Солорано истакла је да жене до сада нису биле укључене у планирање и спровођење политика у ванредним ситуацијама.

 

"Одговор на катастрофе захтева заједнички приступ у планирању и доношењу одлука, ради јачања отпорности целе заједнице, веће ефикасности у обнови у краћем року", рекла је она, и додала да поплаве имају различите утицаје на жене, мушкарце, девојчице и дечаке.

 

Амбасадор Јапана у Србији Ђуићи Такахара рекао је да је Јапан и сам често суочен са непогодама те да зато постоји свест о томе колико је важно да се помогне у таквим ситуацијама.

 

Он је казао да је важно и да је потребно да се у процесу ванредних ситуација жене више активирају, те да је важно и превентивно деловати.