RSS

You are here

Женско предузетништво да буде један од стубова развоја

У предузетништву у Србији жене су заступљене са свега 30 одсто, а Влада Србије и Координационо тело за родну равноправност настојаће да им да подршку и да их подстиче да покрећу бизнисе како би биле један од покретача привредног развоја земље, поручила је данас потпредседница Владе и председница Кординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.


Она је приликом представљања програма подршке развоју женског предузетништва у Србији "Жене у бизнизу” који су организовали Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Банка Интеза захвалила представницима ЕБРД на помоћи у развоју и подстицању женског предузетништва.


"Ценимо сваки напор и сваки пројекат који може да помогне и верујем да ће и у новим програмима, о којима смо разговарали и са председником ЕБРД недавно у Београду, бити простора за још пројеката женског предузетништва", рекла је Михајловић.

 


Она је додала да су жене у предузетништву у Србији заступљене испод 30 одсто, и да је важно да им се помогне, односно да имају подршку и да се подстичу да отварају бизнисе како би се код њих створио дух предузетништва и да би биле једне од покретача привредног развоја.

 

Михајловић је указала да су жене у Србији данас у мањем проценту власнице пољопривредних газдинстава и компанија, као и да су мање плаћене од мушкараца.

 

Такође је рекла да је важно да се омогући да жене буду више укључене и у политички живот.


На скупу су се обратили и директор Канцеларије ЕБРД у Србији Данијел Берг, председница Извршног одбора Банка Интеза Драгиња Ђурић и виши програм менаџер Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (СИДА) Марија Лингман.