RSS

You are here

Жртве насиља морамо економски да оснажимо

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић поручила је данас да се борба против насиља над женама не завршава у сигурној кући, већ економским оснаживањем жена, како би могле да раде, функционишу и да се не враћају више у дом насилника.

 

Михајловић је на конференцији „Економско оснаживање жена као један од кључних фактора превенције и заштите од насиља над женама“ коју је организовао Фонд Б92 истакла да се показало да се чак 80 одсто жена, код изађу из сигурне куће, враћа у дом насилника. Тим женама се, како је истакла, може помоћи ако им се пружи могућност да раде и издржавају себе и своју децу.

 

„Родна равноправност почиње у породици, а завршава се на тржишту рада. Постоје планови и заједно ћемо на томе радити. Најважнији корак је да помогнемо женама да кад изађу из сигурне куће крену напред и обезбеде себе и своју породицу, а не корак назад ка насилнику“ рекла је Михајловић.

 

Михајловић, која председава Координационим телом за родну равноправност истакла је да је 2016. година борбе против насиља над женама, и то како породичног, тако и партнерског насиља.

 

„Партнерско насиље још није дефинисано у законима, али то ћемо ове године завршити. У исто време радимо и стратегију за борбу против насиља над женама, али и акциони план како би донели и конкретне мере шта ћемо као држава да урадимо“, навела је Михајловић.

 

Потпредседница Владе је рекла да владино Координационо тело за родну равноправност ради заједно са владиним и невладиним сектором, настојећи да помогне женама како би основале фирме, дошле до повољнијих кредита и покренуле бизнис.

 

Према њеним речима, с једне стране се настоји да се продуби борба против насиља у породици, али и у партнерском односу, а с друге да се жене економски оснаже.

„Поред законске регулативе, промена и усаглашавања породичног и кривичног закона, морамо да радимо и на стварању амбијента да жене раде“, објаснила је Михајловић, додајући да је то амбијент за развој женског предузетништва и повећања запошљавања.

 

„Онда кад успемо да стопу запослености жена приближимо стопи запослености мушкараца, можемо да говоримо о постојању „фер плеја“ и равноправности“, подвукла је Михајловић.

 

Потпредседница Владе је истакла и да је потребна друштвена солидарност за све облике насиља са којима се дневно сусрећу жене на јавним функцијама.

 

„И сама сам често изложена примитивним нападима чланова појединих политичких партија. Упутити жени сексистичку увреду и слати јој фотографије непримереног садржаја само зато што има другачије ставове је крајње неприхватљиво“, додала је Михајловић.