RSS

You are here

Зорани Михајловић у Сарајеву додељена награда „Европски најминистар“

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, проглашена је у Сарајеву за “Европску личност године” и “Европског најминистра” у традиционалном годишњем избору Дирекције менаџера БиХ и средње Европе.

 

Награда Михајловићевој у четвртак уручена је у присуству председника Савета министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића, премијера, министара и амбасадора из земаља региона и Европе.

 

У обраћању Михајловићева је рекла да ову награду доживљава као признање за све што је до сада урадила на инфраструктурном повезивању Србије са регионом, Европом и светом.

 

“Показали смо ми у прошлости да умемо да рушимо и мрзимо, али то мора остати иза нас и тиме не смемо да се поносимо. Време је да нама, а пре свега онима за које све ово радимо, нашој деци и младима региона, покажемо да заједно умемо да градимо! Јер ко, ако не ми. Када, ако не сада. Где, ако не овде на овим просторима”, истакла је Михајловићева.

 

Она је додала да је пуно симоболике што награду добија управо у Сарајеву, ”одакле, ако будемо марљиви и паметни, ове или најкасније наредне године треба да почне изградња ауто-пута до Београда”.

 

“Градићемо ауто-пут који ће на најбољи начин да повеже три народа, Србе, Бошњаке и Хрвате. Пут који је више од асфалта којим иду аутомобили. Пут који ће бити нераскидива веза и на који би били поносни и Србија, Босна и Херцеговина и Република Српска. Пут на који би били поносни и Иво Андрић и Меша Селимовић. Ми у Србији смо тога свесни, и спремни смо за његову градњу”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да, колико год се опирали, колико год неки Срби, Хрвати и Бошњаци трагали за различитостима, важно је да радимо на ономе што је заједничко, а то је квалитетан живот.

 

“Да покажемо храброст тако што ћемо заједно да градимо, јер храброст је предуслов за сваку људску врлину. Ни Срби, ни Хрвати, ни Бошњаци немају никога ко им је ближи од њих самих. И ни једнима ни другима неће бити добро ако се само једни развијају, а други не. Ниједној земљи у региону не може бити добро, ако је лоше оној другој”, истакла је Михајловићева.

 

Потпредседница Михајловић је нагласила и да ову награду добија у дану када је обележена прва годишњица рада нове Владе Србије.

 

“То је година у у којој смо постигли велике резултате у економији, у којој је раст БДП-а у првом тромесечју 3,5 посто. Година у којој радимо на повезивању Србије са регионом и ЕУ, у којој смо проглашени за 10. на свету по издавању грађевинских дозвола и завршавамо Коридор 10 и започињемо нове путне и железничке коридоре. Година у којој смо започели рад на највећем пројекту брзе пруге у овом делу Европе, Београд – Будимпешта, и у којој смо створили базу за нови инвестициони циклус који започињемо идуће године, вредан пет милијарди евра”, рекла је Михајловићева.

 

Због ове награде која у себи има назив “европска”, Михајловићева је поручила да би сви заједно могли више да буду Европљани у најбољем, изворном смислу иако то некад није популарно.

 

“Али, зато смо између осталог и овде, јер имамо снаге да радимо и оно што није увек популарно, али што доноси просперитет и будућност нашим народима. Бити на ветрометини и излагати се свакодневним ударима у борби за свој суд и став, бити доследан и не посустајати. А једино је европска идеја довољно широка за све земље са ових простора. За мене бити Европљанин, Европљанка, значи изаћи без страха и предрасуда из својих малих “Проклетих авлија” и “Тврђава” међу друге људе и показати колико вредимо. Бити Европљанин или Европљанка значи да радимо заједно, да живимо у миру једни поред других, да чувамо једни друге, да се поштујемо, али да останемо своји”, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе на крају је позвала председника Савета министара БиХ Дениса Звиздића да званичници БиХ заврше све потребне процедуре како би мост Братољуб између Љубовије и Братунца, који је изградила Влада Србије, био пуштен у саобраћај.

 

Осим награде коју је добила потпредседница Михајловић, награду за менаџера године добио је директор Аеродрома “Никола Тесла” Саша Влаисављевић.