RSS

You are here

Истине и неистине о нишком аеродрому “Константин Велики”

Због велике пажње јавности у вези са нишким аеродромом “Константин Велики” и честих неаргументованих критика које се износе у делу јавности и медија у вези са функционисањем овог аеродрома, желели смо да свим заинтересованим странама омогућимо да на једном месту пронађу чињенице у вези с пословањем нишког аеродрома, као одговор на бројне неистине које су изношене у јавности откако је управљање аеродромом враћено држави.

 

Подсећамо да су по молби Града Ниша, који није више био у стању да покрива капиталне и оперативне трошкове и због стратешког значаја Аеродрома „Константин Велики“, Република Србија и надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре прихватили да се држави врати власништво над аеродромом.

 

На тај начин је омогућено да нишки аеродром, у чији развој је Република Србија од 2014. уложила више од 10 милиона евра, настави да функционише несметано, као и да уводи нове линије, тако да се данас са “Константина Великог” лети на укупно 23 дестинације.

 

Захваљујући томе, очекујемо да нишки аеродром настави да се развија и да повећава број путника који је, подсећамо, повећан са 1.335 у 2014. на 351.581 у 2018. години, као и да, захваљујући новим улагањима у његову модернизацију, буде резервни аеродром београдском аеродрому “Никола Тесла”.

 

Подсећамо на неколико битних чињеница у вези с Аеродромом “Константин Велики”, које су често биле предмет манипулација у медијима:

 

  1. Аеродром “Константин Велики” никада није био нишки у формалном смислу, имајући у виду обавезе које је Град Ниш преузео у вези с њим, али ће стварно заувек бити нишки, а захваљујући инвестицијама државе, биће на понос грађана Ниша и југа Србије.

 

  1. Број путника на нишком аеродрому не смањује се, већ се повећава, и ове године ће врло вероватно премашити 400.000.

 

  1. Приходи Аеродрома “Константин Велики” наставиће да расту са повећањем броја превезених путника. Међутим, због изузeтно ниских цена услуга које је уговорило претходно руководство аеродрома, са порастом броја путника несразмерно расту и трошкови у односу на приходе. Уговорене цене Република Србија не може да  мења, али ће садашњи менаџмент “Константина Великог” чинити све и улагати максималне напоре да се избегне или ублажи губитак у пословању.

 

  1. Од враћања нишког аеродрома Републици Србији, у августу 2018. године, Влада није мењала комерцијалне услове за авио-компаније.

 

  1. Од враћања аеродрома Републици Србији није отпуштен ниједан запослени, напротив, укупан број ангажованих лица повећан је за више од 65 одсто.

 

С обзиром на значај овог аеродрома за грађане Ниша, југа Србије и стратешку важност за ваздушни саобраћај у Републици Србији, сматрамо да грађанима треба да буду доступне потпуне и тачне информације у вези са “Константином Великим”, како не би били лака мета оних који покушавају да неистинама и манипулацијама оспоре остварене резултате. Стога ће Министарство и убудуће чинити доступним јавности медијске објаве на ову тему, као и сва  саопштења и реаговања.