RSS

You are here

Građevinska dozvola za 28 dana

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović rekla je danas da će novi Zakon o planiranju i izgradnji, kojim je predviđeno da se građevinska dozvola dobija za 28 dana, biti usvojen početkom septembra, dok se njegova puna primena očekuje tokom 2015 godine.

 

"Naš interes je da Srbija više ne bude 182. na listi Svetske banke po izdavanju građevinskih dozvola.Novim zakonom dozvola će se dobijati za 28 dana umesto za oko 260, što je bio slučaj do sada", rekla je potpredsednik Vlade.

 

Mihajlović je rekla da će broj procedura za dobijanje građevinske dozvole biti smanjen sa 18 na 13, ukinuće se naknada za građevinsko zemljište koja je bila parafiskalni namet, a novac će se investitori davati samo za opremanje zemljišta.

 

Ona je dodala da će nadležni državni organi na osnovu novog zakona prikupljati neophodnu dokumentaciju za investitore i da će investitori jedino morati da podnose ona dokumenta koja moraju lično da predaju. Potpredsednik Vlade je naglasila da će se građevinska dozvola dobijati za svega 3 dana i da će ostatak vremena do 28 dana odlaziti na ispunjavanje lokacijskih uslova.