RSS

You are here

Počinje rehabilitacija tri putna pravca u Lozničkom kraju

Kapitalna sanacija tri, od 11 putnih pravaca koji su u ovoj godini prioritet u programu rehabilitacije puteva oštećenih u poplavama, počeće u oktobru, najavio je danas u Krupnju državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović.

 

Reč je o 110 kilometara puteva u opština Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj, čija je vrednost radova procenjena na oko 43 miliona evra, rekao je Trifunović i dodao da će tender za sanaciju tih putnih pravaca biti otvoren 3. oktobra. On je precizirao da su u pitanju pravci Loznica-Zavlaka-Valjevska Kamenica, Banja Koviljaca-Mali Zvornik- Ljubovija i Korenita- Krupanj. Prva dva putna pravca se finansiranju sredstvima Svetska banka i Evropse banke za obnovu i razvoj, dok se treći finansira iz predpristupnih IPA fondova za 2012. godinu, naveo je Trifunović.

 

Trifunović je napomenuo da su opštini Krupanj, kao i u većini opština u Srbiji, sve hitne popravke na putevima završene i da funkcionišu svi putevi prvog i drugog reda, zaključno sa obnovom pravca Šabac-Zavlaka-Krupanj-Mačkov kamen, što je urađeno pre desetak dana. Prema njegovim rečima javno preduzeće "Putevi Srbije" za sanaciju državnih puteva prvog i drugog reda u toj opštini potrošilo je 197 miliona dinara. On je naglasio da je saniranje posledica poplava u opštini Krupanj primer dobre saradnje i sinergije svih državnih organa, institucija i međunarodnih organizacija i donatora.

 

”Opština Krupanj je bila ažurna kod izdavanja neohodnih rešenja i veći deo od 319 rešenja je izdat, posebno za 40 objekata koji će se rušiti i umesto kojih će se graditi novi”, naglasio je Trifunović i dodao da će oko 25 objekata finansirati donatori, a za ostatak njih  novac je već isplaćen.

 

Trifunović je upozorio da su otvorena pitanja u opštini Krupanj sanacija vodovodne i kanalizacione mreže i erozija jalovišta u tamošnjem rudniku zbog posledica poplava i to je pitanje, koje se mora hitno rešavati, jer se teški metali koji se nalaze u tom jalovištu ulivaju u reke i dalje idu u vodotokove.

 

Izvor: TANJUG