RSS

You are here

Usvojеnе Polaznе osnovе za nacionalnu stratеgiju za bеzbеdnost saobraćaja na putеvima

Srbija godišnje izgubi skoro četiri odsto bruto domaćeg proizvoda zbog štete od saobraćajnih nezgoda, upozorila je danas potpredsednik Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, posle druge sednice Tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima. Na sednici su usvojene Polazne osnove za nacionalnu strategiju za bezbednost saobraćaja, kao i predlog odluke da se u program nastave osnovnih škola uvede i tema "Šta znaš o saobraćaju".

 

"Mi smo se kao država obavezali, i taj predlog će se naći na narednoj sednici Vlade, da do 2020. godine nijedno dete ne pogine u saobraćaju i da smanjimo broj saobraćajnih nezgoda do 2025. godine za 45 odsto. Srbija godišnje izgubi blizu četiri odsto svog BDP zbog saobraćajnih nesreća i štete koju one prouzrokuju. Mi smo zemlja koja, nažalost, u Evropi ima najveći takav trošak", istakla je Mihajlović.

 

Na sednici Koordinacionog tela je dogovoreno da se pronađe način da se, u osnovnim školama u okviru izbornog predmeta Građansko vaspitanje, kao i u okviru nekih drugih predmeta nađe i deo "Šta znaš o saobraćaju". "Zajedno sa Ministarstvom prosvete, koje će voditi tu radnu grupu, u narednih nekoliko meseci izaći ćemo sa konkretnim predlogom", kazala je Mihajlović podsetivši da je nešto slično ranije postojalo u osnovnim školama.

 

“Važno je da od malih nogu naučimo šta znači biti učesnik u saobraćaju, jer nažalost deca između devet i 11 godina najviše ginu u saobraćaju, s obzirom da roditelju decu vode u školu najduže do trećeg razreda”, zaključila je Mihajlović.