RSS

You are here

Uvodimo jasna pravila za dodеlu mеđunarodnih dozvola

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ubuduće će međunarodne  transportne dozvole dodeljivati na osnovu jasnih kriterijuma i na transparentan način,  izjavio je državni sekretar Dejan Trifunović. On je naglasio da je Ministarstvo u okviru Uredbe o raspodeli dozvola u međunarodnom prevozu stvari donelo uputstvo na osnovu koga će biti raspodeljivano tri odsto dozvola, koliko po diskrecionom pravu dodeljuje Ministarstvo.


Trifunović je naveo da su jasno definisani kriterijumi u izdavanju tih dozvola kada je u pitanju nacionalna infrastrukutra i izvozni poslovi, a definisano je i da prvenstvo mogu imati i oni koji se prvi put javljaju za međunarodne izvozne dozvole. "Jasno smo izvukli ono što je stvarno urgentno, kao što je pothlađeno voće i pečurke, kada je u sezoni vrlo bitno da budu transportovani", objasnio je Trifunović.


Kako je naveo, problem je u tome što do sada nikada nije postojao jasan, transparentan način raspodele tih tri odsto dozvola i što je to bio predmet diskrecione odluke ministara, a oko toga postoje i brojni sudski sporovi. "Ta norma postoji u aktima i mora postojati zbog vanrednih okolnosti, jer nikada ne znate šta će se desiti i da li će biti neka nepogoda", objasnio je on i dodao da te dozvole mogu biti u određenim sezonskim delovima godine vrlo značajne za izvoz.


Trifunović je kazao da je imenovana i posebna komisija koja će voditi taj proces, i dodao da će postojati i jedan broj dozvola kod kojih taj procenat nije primenljiv, koji će se koristiti za nacionalnu infrastrukturu. "Ovo je jasna poruka kako odgovorna vlast može postupati kada ne želi, kao što je to ranije bilo, da ministar diskreciono deli na preporuku ili već kako te dozvole", naveo je on.