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Finance Contract: SERBIAN INLAND WATERWAY INFRASTRUCTURE Finance Contract between the Republic of Serbia and 

European Investment Bank (Official Gazette of the Republic of Serbia - International Contracts No. 02/2019) 

Title: Reconstruction and expansion of Serbian port of Bogojevo 

Reference number: 342-01-005402022-06 

Document: Clarification 

Number of pages: 2 

Number of attachments: - 

Date: September 29th, 2022 

Clarification No. 11 to the TD 

ITT, Section 15 – Tender guarantee 

Contract – Payment 

Volume 1 - Section 4 - Form 4.3 Power of attorney 
 

QUESTIONS ANSWERS 

Question No 1 

1. In the case that the bidder is a Joint Venture 
formed by 2 parties and will issue a bid security 
on a pro rata basis in the name of the joint 
venture, is it acceptable to have 2 bid securities 
issued by the 2 parties of the Joint Venture on a 
pro rata basis, the total amount of which will be 
equivalent to the amount as required by the 
Bidding Document? And is it a must for the bid 
security to be issued by a bank located in Serbia? 

Answer No 1 
Volume 1, Section 1, Instructions to Tenderers, 
Sub-Clause 15.1. quote: “The tenderer must 
provide, as a part of its tender, a tender 
guarantee in the form set out in Volume 1, 
Section 3 of the tender dossier, or in another 
form acceptable to the contracting authority that 
meets the essential requirements set out 
therein.” End of quote. In case of a Joint Venture 
all members represent “the tenderer”. The 
tenderer, as given above, must submit one 
tender guarantee.  
The bank/financial institution does not have to be 
located in Serbia. The choice of a bank/financial 
institution to issue a tender guarantee is 
responsibility of each tenderer. The tender 
guarantee shall be issued by a reputable 
bank/financial institution, located in an eligible 
country selected by the tenderer. In case it is 
issued by a bank/financial institution located 
outside of Serbia, the bank/financial institution 
shall have a correspondent financial institution 
located in Serbia, to make in enforceable. 
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Question No 2 

Please kindly provide the information about the 
method of the payment for works completed (is 
it on a monthly basis or in other ways?) 

Answer No 2 
Volume 2 of the Tender Dossier contains 
contracts forms:  

(i) Form Vol2_S3 General Conditions 
of Contract states that the applicable 
general conditions are quote: ” The 
Conditions of Contract comprise the 
“General Conditions”, which form part of 
the “Conditions of Contract for 
Construction for Building and Engineering 
Works Designed by Employer” (FIDIC, 
Red Book), First Edition 1999, published 
by the Fédération Internationale des 
Ingénieurs-Conseils (FIDIC), and the 
following Particular Conditions, which 
include amendments and additions to 
such General Conditions” end of quote. 

(ii) Form Vol2_S2 Particular 
conditions of contract does not modify 
period of payment; therefore, period of 
interim payments is the end of each 
month. 

Question No 3 

As to the Form 4.3, Section 4, Vol 1, the 
requested information for lead member and 
partner that need to be filled is on the same 
page, where the bidder can fill the information 
for both lead member and all other partners. 
However, the instruction for this form says that 
TO BE COMPLETED INDIVIDUALLY BY 
ENTITY/LEAD MEMBER/PARTNERS ON SEPARATE 
PAGES. Please kindly clarify how to fill this form 
in case of a joint venture. 

Answer No 3 

Volume 1, Section 1, Instruction to Tenderers, 
Sub-clause 11.1. 3rd paragraph states, quote: “The 
tender must be signed on behalf of the 
tenderer/consortium by a person or persons duly 
authorized to do so, empowered by power of 
attorney submitted in accordance with Form 4.3 
in Volume 1, Section 4 of the tender dossier.” End 
of quote. 
In case of Joint Venture, each member shall 
prepare the Power of Attorney empowering the 
signatory of the tender. 

 


