RSS

You are here

Михајловић женама: Брините о себи, идите на редовне прегледе дојки

„Од рака дојке, као најчешћег малигног тумора у Србији оболи свака осма жена. Моја порука свим женама је да буду одговорне према себи и свом здрављу и одлазе на редовне здравствене прегледе, јер је рак дојке излечив у 90 одсто случајева уколико се открије на време“, поручила је данас потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић. 
 
Она је, поводом Националног дана борбе против рака дојке, рекла да у Србији сваке године од карцинома дојке умре скоро 1600 жена, а оболи близу 4500 њих, по чему је наша држава на другом месту у Европи и то је поражавајући податак.
 
Михајловић, која председава владиним Координационим телом за родну равноправност, подсетила је да је у борби против ове тешке болести веома важна едукација жена, али и ангажовање целог друштва.
 
„У развијеним земљама рак дојке се у 90 одсто случајева открије у раној фази. Зато је потребно да сви заједно – држава, цивилни сектор и медији дамо свој допринос да 1600 наших суграђанки годишње не изгуби живот у борби са овом болешћу. На данашњи дан важно је да свим женама скренемо пажњу да је неопходно да одлазе редовно на прегледе. Једино на тај начин могу сачувати свој живот“, рекла је Михајловић.
 
Она је подсетила да нова Национална стратегија за родну равноправност, као и закон који је у припреми, посебну пажњу посвећују здравственој заштити жена и очувању репродуктивног здравља.