RSS

You are here

Do jeseni ćemo obnoviti puteve i kuće

Potpredsednik Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović obišla je danas Obrenovac zajedno sa delegacijom Svetske banke na čelu sa njenim potpredsednikom za Evropu i centralnu Aziju gospođom Lorom Tak. Posle obilaska obrenovačkih naselja koja su stradala u poplavi kao i oštećenog nasipa na Savi, Mihajlović je istakla da procenjena šteta od poplava koje su zadesile našu zemlju na kritičnoj infrastrukturi, energetskoj, telekomunikacionoj, putnoj i železničkoj iznosi oko 260 miliona evra.

 

"Radićemo kako bi Srbija već do oktobra sanirala oštećenja na putevima koja iznose oko 40 miliona evra. Nismo još dobili preliminarne izveštaje o šteti od svih lokalnih samouprava, što je i razumljivo  recimo u slučaju Obrenovaca, a prema izveštajima koji su do sada pristigli iz lokalnih samouprava procenjena šteta iznosi oko 200 miliona evra", rekla je Mihajlović.

 

Ona je dodala i da su već formirani lokalni i državni timovi koji će već tokom sledeće nedelje, krenuti na teren kako bi se procenila šteta a za obnovu će se koristiti i sredstva dobijena iz evropskog Fonda solidarnosti, iz kredita Svetske banke i EBRD, zatim prenamenom nepotrošenih sredstava iz IPA projekata.

"Naći ćemo novac da pomognemo da svi ljudi kojima su kuće 100 odsto uništene, do jeseni dobiju nove. Naći ćemo način da se život vrati, ne samo u Obrenovac, već i u bilo koji drugi ugrožen grad", istakla je Mihajlović dodajući  da naša zemlja ima odličnu saradnju sa Svetskom bankom, sa kojom smo se dogovorili da kredit za puteve prenamenimo za projekte koji su trenutno prioriteti.

 

Potpredsednik Svetske banke Lori Tak je prilikom današnjeg obilaska Obrenovca izjavila ispred te institucije saučešće svim ljudima koji su izgubili voljene i imovinu u katastrofalnim poplavama. Prema njenim rečima, Svetska banka je Srbiji već dala donaciju od 150.000 dolara za hitnu sanaciju štete.

 

"Pokrenuli smo hitne procedure za obradu kredita, što Srbiji omogućava da novac za sanaciju puteva može već da koristi. Spremni smo i da odobrimo kredit za hitan oporavak i druge lokalne infrastrukture, za sve što Vlada odluči da je važno", rekla je Tak Tanjugu.

 

Delegaciju Svetske banke pored Lore Tak, činili su i direktorka za Jugoistočnu Evropu Elen Golstin, kao i šef kancelarije te banke za Srbiju Toni Verheijen