RSS

You are here

Intenzivirana kontrola vitalnih gradilišta

Na izgradnji Koridora 10 i 11 u proseku je dnevno angažovano oko 3.500 ljudi, rekao je danas Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dejan Trifunović.

 

Trifunović je u okviru kontrola izvođenja radova na vitalnim gradilištima u Srbiji obišao gradilišta na Koridoru 10 od Dimitrovgrada do Niša i izjavio da je na celom Koridoru 10 završeno preko 40 procenata radova.

 

Tokom kontrole  izrazio je zadovoljstvo dinamikom izgradnje tunela kod Dimitrovgrada, ali i zabrinutost jer bugarska firma "Trejs" kasni sa početkom radova na deonici koju je "nasledila" nakon bankrotstva "Alpine" i koja je dobrim delom već završena.

 

"Kao što je potpredsednik Vlade i resorni ministar Zorana Mihajlović najavila, predstavnici Ministarstva su svakih deset dana na svim važnim gradilištima tamo gde je država investitor. Danas smo sa misijom Svetske banke u redovnoj poseti ovom delu deonice E80, istočnog kraka Koridora 10 gde sagledavamo napredak radova. Deonica je teška, ovde je "bolji" deo Koridora 10, gde radovi intenzivnije napreduju. Konkretno, na tunelu "Progon" dužine 1.100 metara stepen radova je 86 posto, radovi napreduju i trebalo bi da bude završen u oktobru. Vrednost ove deonice je preko 43 miliona evra, računajući oba tunela koja se grade. Imali smo problema prilikom miniranja u maju, ali je ta situacija uspešno prevaziđena i inspekcija je na vreme reagovala. Sa druge strane, uočili smo da na obilaznici oko Dimitrovgrada ima deonica gde se kasni sa radovima. Tu je raskinut ugovor sa "Alpinom" i izabran je novi izvođač radova-bugarska kompanija "Trejs". Nažalost, na početku smo avgusta, oni su izabrani u julu mesecu, još nisu dostavili dinamiku radova, nisu dali bankarske garancije. Čekaćemo do 11. avgusta da vidimo šta se dešava jer šteta je s obzirom da je 65 posto radova na obilaznici izvedeno. Mi možemo da već polovinom naredne godine imamo puni završetak pa s toga ne bi želeli da gubimo građevinsku sezonu", kazao je Trifunović i dodao su problemi uočeni i na deonici Prosek-Crvena.

 

Prema njegovim rečima, ta deonica dužine 22.5 kilometara potpuno je spremna za asfaltiranje. Dodao je da se ta situacija mora rešavati zajedno sa preduzećem ''Koridori Srbije'' i to u toku avgusta,  imajući u vidu da je u jeku građevinska sezona i da je nedopustivo da se zbog nekih problema koje imaju izvođači radova ne radi. Naglasio je da je prilikom obilaska deonice Čiflik-Staničenje ustanovljeno da radnika nije bilo, i rekao da će sa nadzornim organom biti ustanovljeno zašto se na deonici od 12,5 kilometara ne radi, uzimajući u obzir i povoljne vremenske uslove.