RSS

You are here

Mihajlovićeva: Srbija dobija najsavremeniji sistem plovidbe Dunavom u Evropi

„Srbija je prva zemlja u Evropi, na celom toku Dunava, koja će imati najsavremenije bove vidljive u svim uslovima plovidbe, bilo da je dan, noć, magla ili jak sneg. Uvođenjem najmodernije navigacione signalizacije u vodni saobraćaj, omogućićemo bezbednu plovidbu u svim uslovima, čime povećavamo konkurentnost, jer smo tranzitna zemlja i integrišemo se u evropsku transportnu mrežu“, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

 

Mihajlovićeva je na predstavljanju projekta „Integracija sistema za praćenje plovidbe na Dunavu“, vrednog 2,5 miliona evra, izjavila da je ukupna vrednost svih projekata u vodnom saobraćaju u Srbiji 204 miliona evra, te da će stare bove biti premeštene na Savu. 

 

„Vlada Srbije i ministarstvo koje vodim prepoznali su značaj vodnog saobraćaja u koji se nije ulagalo decenijama. Do kraja godine završićemo ovaj projekat. Posle dve decenije započeli smo prve radove na uređenju plovnog puta na Dunavu, vrednom 10 miliona evra, kreće rekonstrukcija brodske prevodnice „Đerdap 1“, sledeće godine počinjemo izgradnju teretnog terminala u luci Smederevo, a u toku je i izrada prostornog plana za novu luku u Beogradu“, rekla je ona.

 

Potpredsednica Vlade istakla je da svi ovi projekti imaju za cilj da do 2021. godine povežemo Dunav sa putnim i železničkim Koridorom 10, da se Srbija vodnim putem poveže sa okolnim zemljama, te da dodatno povećamo obim prevoza robe Dunavom, koji je u odnosu na 2014. godinu povećan sa sеdam na 12 miliona, a do 2021. iznosiće 15 miliona tona.

 

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, istakla je da je ovaj projekat dobar primer kakve koristi Srbija ima od evropskog puta. 

 

“Investiranje u saobraćajnu infrastrukturu važno je za naš održivi i razvojni rast. Pametna prioritizacija u svakom segmentu je naš princip, a slobodan protok ljudi i kapitala jedna od osnovnih evropskih vrednosti koje podržavamo. Hvala potpredsednici Mihajlović koja ulaže puno energije i entuzijazma, kao i Delegaciji EU na podršci”, rekla je Joksimovićeva. 

 

Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, rekao je da se ovim projektom pokriva celokupna deonica Dunava kroz Srbiju i da je projekat važan iz više razloga. 

 

“EU je do sada investirala višе od 25 miliona evra za projekte na Dunavu sa ciljem da reka postane bezbednija, čistija i prohodnija za plovidbu. EU je uložila u stvaranje informacionog sistema na reci, čega je današnji projekat deo. Ovaj projekat će svakako doprineti i privrednom rastu zemlje, s obzirom na to da će omogućiti bržu i lakšu plovidbu u svim vremenskim uslovima”, rekao je Fabrici.