RSS

You are here

Most Zemun-Borča do kraja godine u saobraćaju

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je danas da je konstrukcija mosta preko Dunava između Zemuna i Borče spojena i da će most biti otvoren za saobraćaj krajem decembra ove godine.

 

Tokom obilaska gradilišta mosta Zemun – Borča zajedno sa ambasadorom Narodne Republike Kine NJ.E. Li Mančangom (Li Manchang), potpredsednik Vlade je rekla da će u toku 2015. godine biti potpuno završene sve pristupne saobraćajnice od Novosadskog do Zrenjaniskog puta, kao i od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta.

 

Mihajlović je rekla da je Ministarstvo građevinarstva maksimalno uključeno u realizaciju tog projekta i da je postavljanje mentora za taj most, kao i za druge deonice u izgradnji, dalo rezultate. Ministar je najavila da će vlada sa izvođačem, kineskom kompanijom "Čajna roud and bridž korporejšn" (China Road and Bridge Corporation), potpisati već sledeće nedelje Aneks 4 , koji predviđa isplatu 2,5 miliona evra za već završene radove.

 

Komentarišući štrajk radnika preduzeća "Ratko Mitrović - niskogradnja" koji su radili na mostu kao podizvođači, ona je kazala da je tu došlo do tehničkih problema prilikom isplate novca od izvođača. "Obaveze su ispunjene i problem je nastao zbog greške u PDV - u, i zbog toga se sve odužilo", navela je potpredsednik Vlade i istakla da ministarstvo insistira na tome da se sve obaveze moraju ispuniti, kao i dinamika radova, rok, kvalitet i cena.

 

 Ambasador Kine je rekao da je siguran da će izgradnja mosta biti realizovana na vreme pod rukovodstvom ove vlade, koju je ocenio kao "sposobnu, vrednu i efikasnu".  On je naglasio da je to samo prvi veliki infrastrukturni objekat koji grade zajedno Kina i Srbija i izrazio očekivanje da je to tek početak i da će ih biti još mnogo.