RSS

You are here

Predlog rešenja za problem legalizacije do jeseni

Potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je danas da će novi zakon o planiranju i izgradnji Vlada usvojiti do kraja ovog meseca, a do septembra Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukturе će dati konkretan predlog za rešavanje pitanja legalizacije 1,5 milliona bespravno podignutih objekata u Srbiji.

 

Mihajlović je otvarajući skup "Novi modeli izgradnje stambenih objekata za ugrožene u poplavama" na Arhitektonskom fakultetu saopštila da će Vlada Srbije već u julu predstaviti parlamentu novi zakon o planiranju i izgradnji koji će, kako je naglasila, značajno smanjiti procedure i ubrzati gradnju. Ona je dodala da taj zakon predviđa i uvođenje elektronskog katastra.

 

Govoreći o dugogodišnjem problemu legalizacije bespravno sagrađenih objekata, Mihajlović je rekla da će vlada do početka jeseni imati konkretno rešenje za taj problem i da će zatim oštro krenuti u njegovo rešavanje.

 

Mihajlović je najavila da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom izraditi projekte tipskih kuća od 60, 80 i 100 kvadrata koje će biti izgrađenje za građane čiji su stambeni objekti potpuno uništeni. Ona je rekla da je do sada procenjeno da je potpuno uništeno između 800 i 1.200 kuća koje moraju da budu izgrađene do jeseni kako bi ti građani imali gde da žive.

 

Potpredsednik Vlade je istakla da će uskoro biti donet zakon koji reguliše rad Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima. Predlog zakona bi, prema njenim rečima, trebalo da bude pripremljen do narednog vikenda, a Vlada žuri sa donošenjem tog propisa kako bi obnova i pružanje pomoći bilo ubrzano i pojednostavljeno.

 

Mihajlović je dodala da je do sada procenjeno da direktna šteta od poplava iznosi skoro 600 miliona evra, od čega je 309 miliona na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi dok su lokalne samouprave prijavile štetu od nešto malo manje od 300 miliona evra, ne računajući Obrenovac.

 

Mihajlović je zaključila da se procenjuje da indirektna šteta od poplava u Srbiji iznosi oko dve milijarde evra i da se ona odnosi na socijalni, ekološki aspekt, proizvodnju i druge štete koje će pretrpeti naša ekonomija narednih nekoliko godina.