RSS

You are here

Sva infrastruktura osim energetike biće obnovljena do jeseni

Potpredsednik Vlade Srbije  i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović izjavila je danas da će sva infrastruktura, osim energetike, koja je uništena u poplavama biti obnovljena do jeseni. Ona je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da sе priprema zakon o obnovi zemlje od poplava koji jе nеophodan da bi sе ubrzalе procеdurе i izrazila nadu da ćе sе prеdlog zakona do kraja nеdеljе naći prеd Vladom, a potom i u parlamеntu.

 

 "Kada ne bismo imali taj zakon ne bi bilo moguće da u narednih šest, sedam, osam meseci uradimo sve ono što moramo, da izgradimo kuće", istakla je Mihajlović i dodala da se i škole moraju obnoviti i početi sa radom 1. septembra. Obnova je prioritet svih ministarstava jer "ne možemo dozvoliti da dođe jesen, a da ljudi nisu u svojim kućama".

 

Ona nije želela da komenatriše koliko će novca biti sakupljeno na donatorskoj konferenciji 16. jula, ali je istakla da nam svakako mnogo više odgovara donatorski novac nego da se zadužujemo i uzimamo kredite.

 

Govoreći o protestu nezadovoljnih građana Obrenovca, Mihajlović je rekla da "naravno da postoji nestrpljenje" i poručila da jе Vlada tu i da zna šta radi. "Biće sve, ali ne može odjednom", rekla je ona.

 

 Direktna šteta nastala usled katastrofalnih poplava iznosi 810,1 miliona evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, navodi se u izveštaju o proceni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije. Ovaj izveštaj bićе predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

 

Odnosi Srbije i Rusije na mnogo višem nivou

 

Mihajlović  jе ocenila da je poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi pokazala da su odnosi dve zemlje na višem nivou nego što su bili do sada i da ugled Srbije koji ima sa novom vladom i premijerom pomažu da i ekonomski odnosi budu mnogo bolji.

 

"Nama je ekonomija od suštinskog značaja, mi bez ekonomije, razvoja i novih projekata ne možemo da idemo napred, ne možemo da zapošljavamo ljude. Sasvim sigurno, Južni tok jе najznačajniji projekat koji nam daje energetsku bezbednost i to je nešto za šta se Srbija odavno opredelila", rekla je ona.

 

"Nije od Srbije zavisilo da li će ga i kada će ga biti, mi smo prosto sledili sve ono što smo se sa našim partnerom dogovorili", dodala je Mihajlović.  Govoreći o ruskom kreditu za Železnice, ona je napomenula da je kod nas bilo problema jer nisu postojali projekti i poručila građevinskim firmama koje traže podršku kada nastupaju na drugom tržištu da će im Vlada pomoći, ali i da one moraju biti ozbiljne i poštovati rokove.

 

Upitana da prokomentariše dalji razvoj Južnog toka odnosno rasplet situacije na relaciji Rusija - Evropska unija, Mihajlović je podsetila da su to dva najznačajnija partnera u ekonomskim odnosima i da je sigurna da će dogovor uvek postojati, kao što ga, kako je istakla, uvek i bilo. "Mi sada treba da vodimo računa da eksproprijaciju ubrzamo i pripremimo sve druge neophodne stvari. Naše kompanije koje treba da se pojave u izgradnji treba da znaju da moraju da ispunе određene uslove i standarde", navela je Mihajlović i istakla da ima dobrih kompanija, ali i loših, koji drže radnike na crno.

 

"Moramo da dovedemo u red i građevinsku industriju, da im pomognemo uz dodatni razgovor sa bankama jer su svašta prošli u prethodnih 10 godina", zaključila je Mihajlović.