RSS

You are here

U proceni štete pomagaće ekspertski timovi

Ukupna šteta od poplava je na kritičnoj infrastrukturi i u opštinama koje su podnele izveštaje zasad iznosi oko 460 miliona evra, rekla je potpredsednik Vlade prof. dr Zorana Mihajlović koja je naglasila da očekuje brzi početak rada Kancelarije za obnovu i razvoj   koja će određivati prioritete i raspolagati novcem.


Ona je ponovila da ekspertski timovi već od srede kreću u proveru procena štete po lokalnim samoupravama i dodala da će precizna cifra biti poznata za najduže15 dana.


Prema prvim procenama dobijenim od lokalnih samouprava, šteta od katstrofalnih posledica koje su nedavno zadesile Srbiju iznoso gotovo 200 miliona evra, rekla je Mihajlovićeva, koja je i predsednica vladine Komisije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda.

"Komisija je odlučila da od srede u kontrolu krenu ekspertski timovi, sastavljeni od lokalnih, zatim stručnjaka Svetske banke i drugih ino eksperata. Oni mogu da pomognu lokalnim samoupravama koje možda nisu znale kako da procene štetu, da to urade na realniji način", objašnjava Mihajlović.


Još nema kompletne procene Obrenovca i još nekih poplavljenih opština koje, kako kaže, s razlogom nisu stigle da pošalju izveštaje.

"Eksperti će prvo krenuti od kritičnih opština, a to znači da će se, infrastruktura, poljoprviredna dobra i svaka kuća još jednom pogledati. Napraviće se procene za kuće koje su potpuno srušene, ali i one koje su delimično srušene i gde je moguće uraditi popravku. Država bi za popravku, na primer, mogla da im pomogne tako što bi im dala građevinski materijal", navela je Mihajlović koja je i predsednica Komisije.


Ona je rekla da očekuje da će za 10, a maksimalno 15 dana Komisija imati realnu procenu štete. S druge strane, dodala je, da je procena štete na putnoj, energetskoj, železničkoj, telekomunikacionoj infrastrukturi oko 260 miliona evra.

 
"Očekujemo da će brzo početi da funkcioniše i Kancelarija za obnovu i razvoj poplavljenih područja, u kojoj će se operativno nalaziti ne samo sredstva, nego će se raditi i određivanje prioriteta, a plaćanja će dalje ići po prioritetima", navela je Mihajlović.


Upitana da li lokalne samouprave prilikom procena računaju i uništen nameštaj, ili tehniku, ona odgovara da su svi dobili instrukcije šta treba da nam pošalju u izveštajima.To su, precizirala je Mihajlovićeva, stambeni objekti, nestambeni, poljoprivredno zemljište, lokalna infrastruktura i eventualno neki drugi lokalni javni objekti. Automobili, recimo, kako kaže, imaju svoje osiguranje.


"Kada govorimo o dobrima koja su imali u kućama, to i nije nešto o čemu smo trenutno razgovarali u Komisiji. Fokusirali smo se na ono najvažnije, a to je da ljudi na jesen imaju kuće, ali i lokalnu infrastrukturu da mogu da se prevezu i prevoze robu. To je prioritet na nivou države, kao i energetska infrastruktura", poručila je Mihajlović uz opasku da mora sve da se učini da se voda ispumpa iz rudnih polja kako bi energetski sistem počeo stabilnije da funkcioniše.

Mihajlović je podvukla da je realna procena jako bitna i zbog podrške koju je Srbiji obećala Svetska banka, čija delegacija već nekoliko dana ima sastanke sa predstavnicima Vlade Srbije.  "Sa Svetskom bankom smo se dogovorili da, kada jasno budemo videli kolika je šteta, i kad jasno odredimo šta treba da uradimo u budućnosti, napravimo jednu vrstu prevencije u odnosu na poplave. Dogovoreno je da tada možemo da razgovaramo i o novom zajmu koji će nam pomoći da te stvari rešimo", kaže Mihajlović.


Prema njenim rečima, Vladi Srbije odgovara fleksibilan odnos Svetske banke, a trenutno je najvažnije da se uradi tačna procena. "Mnogo je tema o kojima smo razgovarali. Prva i glavna je kako da što brže i efikasnije popravimo sve što je moguće popraviti od posledica poplava. Pored toga što su već eksperti Svetske banke u EPS-u, oni će biti i u komisijama za procenu štete. Isto tako i kada govorimo o novcu koji su opredelili, mi već imamo određeni kredit od 100 miliona evra koji će biti ratifikovan sledeće nedelje, on će biti prenamenjen za puteve i za probleme posle poplava", rekla je Mihajlović.