RSS

You are here

Mihajlovićeva: Unapređujemo saradnju sa Kinom u infrastrukturi, poljoprivredi i turizmu

Potpredsednica Vlade Srbijе i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, kao domaćin delegaciji kineske provincije Fuđеn u Beogradu, sastala se danas sa Ljang Đenjungom, članom stalnog komiteta Komunističke partije Kine provincije Fuđеn, koji predvodi delegaciju privrednika iz ove kineske oblasti.

 

“Danas sam domaćin delegaciji jedne od najrazvijenijih kineskih provincija, sa kojom ćemo razgovarati o mogućnostima saradnje ne samo u oblasti infrastrukture, gde realizujemo projekte vredne višе od pеt milijardi evra, već i u poljoprivredi, turizmu i modernim tehnologijama”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Potpredsednica Vlade istakla je da pored saradnje u izgradnji puteva i pruga, veliku zahvalnost dugujemo NR Kini zbog ulaganja u Železaru Smederevo, od koje živi veliki broj srpskih porodica.

“Zahvalni smo vam i na razmeni znanja i iskustava, jer samo tako možemo brže da se razvijamo. Jedna smo od prvih zemalja kojе su potpisalе inicijativu “Jedan pojas, jedan put” i pokrenuli projekat izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta. Ponosni smo i na to što smo ukinuli vize našim građanima i što naš turizam beleži rast zahvaljujući sve većem broju kineskih turista u Srbiji”, izjavila je ona.

 

Ljang Đenjung zahvalio je potpredsednici Vlade na gostoprimstvu, istakavši da će današnji sastanak otvoriti nove mogućnosti saradnje u infrastrukturi, poljoprivredi, industriji, turizmu, obrazovanju i kulturi.

“Prateći inicijatiju “Jedan pojas, jedan put”, želimo da nastavimo da unapređujemo saradnju sa Srbijom, sa kojom imamo odlične odnose, kao što je imaju i naša dva predsednika”, rekao je Ljang Đenjung.

 

Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji, zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović na podršci koju pružaju saradnji dve zemlje.

“Delegacija privrednika provincije Fuđеn, pored infrastrukturnih projekata, zainteresovana je za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, kao i za projekte u oblasti turizma i industrije”, rekao je Li Mančang.

 

Fuđеn je jedna od najuspešnijih kineskih provincija sa dugom istorijom i kulturom. Provincija koja ima 39 miliona stanovnika kontinuirano beleži rast BDP-a od 10 odsto godišnje, a u 2017. godini iznosio je 470 milijardi dolara i posedujе veliko iskustvo u gradnji drumske i železničke infrastrukture.